UGAL

Ziua mondială a siguranţei alimentare, adoptată de Adunarea Generală a ONU în decembrie 2018, a fost celebrată pentru prima dată la 7 iunie 2019, având ca temă „Siguranţa alimentară, treaba tuturor” (Food Safety, Everyone's Business). Siguranţa alimentară presupune absenţa riscurilor alimentare care ar putea afecta sănătatea consumatorilor. Aceste riscuri pot fi de natură microbiologică, chimică sau fizică şi adesea nu pot fi observate cu ochiul liber. Bacteriile, virusurile sau reziduurile de pesticide sunt doar câteva exemple.

Cu o statistică de 600 de milioane de îmbolnăviri din cauze alimentare, anual, hrana nesigură reprezintă o ameninţare pentru sănătatea umană şi economie, afectând în mod disproporţionat persoane vulnerabile şi marginalizate, în special femei şi copii, migranţi şi populaţii afectate de conflicte, scrie site-ul http://ww.un.org/en/events/foodsafetyday/. În fiecare an, cel puţin o persoană din zece se îmbolnăveşte după ingerarea de mâncare contaminată şi 420.000 de persoane îşi pierd viaţa, din care 125.000 de copii cu vârsta sub 5 ani, subliniază dr. Francesco Branca, director al departamentului de Nutriţie şi Siguranţă Alimentară în cadrul sediului OMS de la Geneva.

Siguranţa alimentară deţine un rol esenţial în menţinerea hranei în starea adecvată la fiecare etapă din lanţul alimentar: de la producţie, recoltare, procesare, depozitare, distribuţie până la preparare şi consum. Siguranţa alimentară reprezintă o responsabilitate comună a guvernelor, producătorilor şi consumatorilor. Fiecare joacă un rol, de la fermă până la masă. Prin intermediul Zilei mondiale a siguranţei alimentare, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) îşi continuă eforturile pentru integrarea siguranţei alimentare în agenda publică şi pentru a reduce povara toxiinfecţiilor alimentare la nivel mondial.

Siguranţa alimentară are, de câteva zile, 100 de noi ambasadori! Ei sunt elevi din cadrul liceelor din judeţele Galaţi, Tulcea şi Constanţa, care au participat săptămâna trecută la Şcoala de vară intitulată ClubIA, desfăşurată la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor. Elevii au primit titlul de ambasadori ai siguranţei alimentare după ce, în cadrul unor jocuri conduse de membrele proiectului SafeConsume, au învăţat despre microorganismele patogene care se pot transmite prin intermediul alimentelor, despre cum se aşează corect alimentele pe rafturile frigiderelor şi despre faptul că temperatura din frigider nu poate fi apreciată corect prin atingerea produselor refrigerate. Elevii s-au angajat să promoveze principiile siguranţei alimentare (https://safeconsume.eu/tools/food-safety-pledges) şi au primit o insignă ca însemn al misiunii pe care o au şi pe care o vor exercita începând de azi, când celebrăm Ziua Mondială a Siguranţei Alimentare.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email