UGAL

Organizația Națiunilor Unite a stabilit că în data de 5 iunie să fie sărbătorită Ziua Mondială a Mediului pentru a reaminti locuitorilor planetei de necesitatea de a lua în considerare starea actuală a mediului înconjurător, de care depindem fiecare în parte și de care suntem cu toții responsabili. Astfel, dezvoltarea durabilă nu mai trebuie să fie doar o sintagmă care „sună bine", ci o sumă a acțiunilor prezente și din viitorul apropiat care să permită și următoarelor generații să poată viețui pe această planetă.

Nu avem doar semnale că mediul se degradează rapid, ci o situație care ne afectează pe toți zilnic, în mod vizibil: de la aerul din ce în ce mai poluat la munții de gunoaie, de la vremea instabilă, cu extremele de precipitații care produc inundații și distrugeri de bunuri și vieți, la pădurile din ce în ce mai puține în care să găsim răcoare, aer curat și liniște.

Să nu uităm, de Ziua Mediului, că pe Terra, la fiecare 3 secunde se taie o pădure cu suprafața cât cea a unui teren de fotbal; 12 milioane de hectare de teren arabil devin impracticabile anual din cauza degradării prin poluare, eroziune, pășunat excesiv și a monoculturilor intensive; concentrația de dioxid de carbon în atmosferă a depășit 415 ppm, așa cum se estimează că a mai fost doar acum 4 milioane de ani sau că nivelul oceanului planetar a crescut cu peste 20 cm față de anul 1880. Acestea nu sunt doar niște informații statistice, din moment ce efectele lor se văd și se simt în fiecare zi.

Ce e de făcut?

Să transformăm vorbele în fapte: să consumăm mai puțină apă și energie, să producem mai puține deșeuri pe care să le reciclăm, să respectăm pădurile și să plantăm copaci, să mergem mai puțin cu autoturismul, pentru a economisi combustibil și pentru a produce mai puțini poluanți etc. Nu avem un mediu înconjurător de rezervă, doar unul și din el ne luăm toate resursele, așa că, dacă mediul „se simte bine", atunci și nouă ne este mai bine!

Conf. dr. fiz. Simona Condurache-Bota, Facultatea de Științe și Mediu

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email