UGAL

Facultatea de Litere a Universității „Dunărea de Jos” din Galați continuă seria conferințelor de excelență filologică în cadrul Centrului interdisciplinar de studii culturale central și sud-est europene cu o nouă prezentare, pe tema Maledicția în diplomatica ecleziastică a secolului al XVIII-lea românesc, la care sunt invitați să participe studenții, masteranzii, doctoranzii, cadrele didactice, cercetătorii universității noastre, ai altor instituții și facultăți de profil din țară, precum și toți cei interesați.

Întâlnirea va avea loc joi, 15 aprilie 2021, de la orele 14.00, via Skype - https://join.skype.com/BaGbXjCsB6wt, invitată fiind doamna cercetător științific gradul I Laura-Eveline Bădescu, director adjunct al Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu”, Academia Română.

Doamna cercetător științific gradul I Laura-Eveline Bădescu s-a remarcat drept un specialist filolog pasionat de literatura și cultura medievală românească și europeană, de circulația și interferența modelelor culturale în arealul geografic european văzut ca spațiu dinamic al dezvoltării de structuri literare și lingvistice aflate de timpuriu în dialog. Experiența în cercetarea de profil s-a concretizat în studii dedicate imaginarului, mentalităților și retoricii medievale românești, reprezentărilor identitare românești în context european, literaturii române vechi, structurilor epistolare ori proverbelor – ca forme de paremiologie medievală, cărților medievale românești de cult, versiunilor traduse în limba română ale Bibliei ș.a. O mențiune specială se cuvine făcută privind participarea Laurei Eveline Bădescu la elaborarea Enciclopediei literaturii române vechi (în calitate de coautor și de membru în colectivul de coordonare și revizie), proiect amplu al Institutului „G. Călinescu”, sub coordonarea generală a Academicianului Eugen Simion. Enciclopedia a primit, în 2020, Premiul „Timotei Cipariu” al Academiei Române.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email