UGAL

Giusi Scarlata și Marco Puglisi sunt absolvenți ai Facultății de Medicină și Farmacie, Extesiunea  de la Enna (Italia) a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, fiind în prezent cadre medicale în secția de urgențe a Spitalului Umberto I din Enna, în prima linie în lupta cu virusul SARS-Cov 2. Angajați ca asistenți medicali generaliști, au demonstrat că sunt cadre medicale de nădejde și că la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați pregătirea teoretică de calitate este completată cu activitatea practică.

„Lucrăm din 6 martie 2020, la Spitalul Umberto I din Enna, inițial am acordat asistență în secțiile de îngrijire semiintensivă și prim ajutor, astăzi suntem operatori indispensabili pentru campania de vaccinare care e în plină desfășurare în Italia,” a explicat Giusi Scarlata. Întrebată cum a fost în primele rânduri ale luptei cu virusul SARS-Cov 2, Giusi a povestit, într-o română corectă, că a fost greu, dar că s-au descurcat.

„Am stat și câte 12 ore echipați cu acele combinezoane, ceea ce nu a fost prea confortabil. Am avut multe urgențe, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. În prima lună am stat izolați, colegul meu a contractat virusul, eu nu, cu ajutorul lui Dumnezeu am scăpat”. Giusi Scarlata recunoaște că a avut un model și un ajutor moral de nădejde în spital: tatăl său care lucrează tot în sistemul sanitar.

În ultima perioadă, o altă absolventă a Extensiunii de la Enna a Facultății de Medicină și Farmacie s-a angajat la spitalul din Siracuza, fiind o dovadă că asistenții medicali generaliști, absolvenți ai universității gălățene, cu diplome recunoscute de statul italian sunt căutați de angajatorii de specialitate pe piața muncii.

«Am avut profesori buni, am dobândit bune cunoștințe teoretice, cât și practice. Limba română nu a fost greu de învățat, am urmat anul pregătitor, apoi am mers în România în fiecare an, la practică în Spitalul Judetean Clinic de Urgență „Sf. Apostol Andrei” și în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Ioan” de la Galați. Nu e nicio diferență între ce am învățat noi și ce învață studenții de la facultățile de medicină din Italia, ba aș putea spune că noi suntem mai bine pregătiți decât ei, pentru că avem și experiența practicii», a povestit Giusi Scarlata.

„Au fost doi studenți buni, implicați, pasionați de meserie, cu note bune. Tatăl studentei era tot asistent medical, deci practic este o tradiție de familie să se implice în salvarea de vieți omenești. Cei doi s-au remarcat încă din timpul facultății, așa că era de așteptat să obțină rezultate spectaculoase și la locul de muncă. Este extraordinar că au avut curajul să lucreze în linia I în lupta împotriva Covid 19 și ne bucurăm că li s-a dat ocazia să performeze în sistemul sanitar italian”, au declarat cadrele didactice din cadrul Facultății de Medicină și Farmacie a Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Extensiunea Facultății de Medicină și Farmacie în Enna - Italia funcţionează cu două programe de studii – Medicină (75 locuri) şi Asistență medicală generală (25 locuri), toate locurile fiind cu taxă. Durata studiilor la cele două specializări este de şase ani pentru Medicină și patru ani pentru Asistență medicală generală.

În cadrul Extensiunii de la Enna a Facultății de Medicină au finalizat deja studiile primii studenți înscriși la specializarea Asistență medicală generală, urmând ca prima generație de medici să finalizeze studiile în vara acestui an.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email