UGAL

World Backup Day a fost stabilită în anul 2011 de către Ismail Jadun, ca urmare a unei discuții pe Reddit referitoare la importanța realizării periodice a unor copii de siguranță a datelor. Acesta a ales ziua de 31 Martie pentru a fi feriți în ziua următoare, pe 1 Aprilie, de orice “glumă” nefericită referitoare la datele noastre. Ideea a fost foarte bine primită și acum este una dintre cele mai importante zile internaționale.

Trăim cu toții într-o eră digitală în plină dezvoltare. Datele generate de către noi sau pentru noi devin din ce în ce mai importante și depindem din ce în ce mai mult de disponibilitatea acestora. A nu putea recupera datele sau a nu avea acces la ele, poate afecta major viața de zi cu zi.

De mult nu mai este vorba doar despre copii de siguranță ale unui hard disk. Viața noastră digitală este vastă și există prin prisma serviciilor cu care interacționăm. Digital, existăm și ne dezvoltăm în diverse dimensiuni: avem prieteni, influențăm grupuri, creăm emoții, generăm date, interacționăm cu instituții. A pierde date poate echivala cu a pierde o dimensiune personală. A realiza copii de siguranță este complicat și nu mai este un efort singular. Atât noi cât și cei care interacționează cu datele noastre trebuie să creeze mecanisme care permit protecția și recuperarea acestora. Chiar luna aceasta, unul dintre cele patru centru de date din Strasbourg al firmei franceze OVHcloud a fost distrus într-un incendiu, afectând nu mai puțin de 3.6 milioane de site-uri web inclusiv site-uri oficiale ale guvernelor Franței, Marii Britanii și Poloniei.  Site-ul complexului de artă Pompidou a fost afectat, server-ul de șah Lichess.org a pierdut o zi de istoric de partide iar jocul video Rust a pierdut definitiv  toate datele stocate pe serverele afectate. Un astfel de incident reliefează importanța existenței unor copii de siguranță a datelor.

Oferta educațională a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, în special prin programele de studiu din cadrul Facultății de Automatică, Calculatoare, Inginerie electrică și Electronică, conține discipline care asigură pregătirea informatică a studenților, promovând tehnici de stocare și protejare a datelor. Serverele și sistemele Universității înglobează elemente de siguranță activă și proactivă a datelor, asigurând o desfășurare normală a activităților didactice și de cercetare.

Azi, vă invităm să verificați dacă afirmația de mai jos este adevărată:

Documentele mele importante: cursurile, articolele, lucrările, cărțile, pozele, mesajele    

Aflate pe laptop, desktop, mobil, tabletă, rețele sociale 

Nu sunt afectate de furturi, defecte hardware, acțiuni de răscumpărare, dezastre naturale

Deoarece am realizat copii de siguranță pe: hard disk-uri externe, stick-uri USB, servicii online specializate de la mai mulți furnizori.

Iar următoarea acțiune este la fel de importantă: Azi am vorbit cu prietenii și colegii despre importanța realizării copiilor de siguranță.

 

Pentru mai multe detalii despre World Backup Day, urmăriți site-ul oficial și conturile Facebook și Twitter:

www.worldbackupday.com

www.facebook.com/WorldBackupDay

Twitter: @WorldBackupDay

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email