UGAL

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este celebrată pentru a 21-a oară pe data de  4 februarie 2021, când la nivel mondial se militează pentru sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică, promovarea celor mai noi şi eficiente metode de a combate această boală și accesul egal al tuturor pacienților la cele mai noi terapii.
Potrivit Cartei de la Paris, este necesară realizarea unei alianţe puternice între cercetători, profesioniştii din domeniul sănătăţii, pacienţi, guverne, parteneri din industrie şi mass-media în lupta împotriva cancerului.
Accentul trebuie pus pe prevenţie, depistarea precoce a tumorilor maligne şi tratamentul acestora, fie el şi doar paleativ, în anumite cazuri.
 
Multe forme de cancer pot fi prevenite prin evitarea factorilor de risc. O mare parte a formelor de cancer poate fi tratată chirurgical, prin radioterapie, chimioterapie, dacă boala este depistată în fază incipientă.
 
Cadrele didactice din cadrul Facultății de Medicină și Farmacie Galați se află în prima linie a luptei pentru prevenirea, depistarea și tratarea cancerului dar și al cercetării în domeniul oncologic. 
 
Dezvoltarea infrastructurii necesare diagnosticării și tratamentului modern al cancerului în județul Galați a început încă de acum 20 ani prin eforturile domnului prof. univ. dr. Nechita Aurel, decanul Facultății de Medicină și Farmacie, care a militat pentru construirea celui de al doilea buncăr în cadrul Spitalului Județean Clinic de Urgenta “Sf Apostol Andrei” Galați și ulterior a unei clinici noi de oncopediatrie în cadrul Spitalului Clinic de Urgențe pentru Copii “Sf Ioan” Galați. Modernizarea și extinderea actuală a secției de Radioterapie precum și dotarea acesteia cu accelerator de particule de ultimă generație, au transformat Galațiul în Centru Regional de tratare a cancerului.
 
Se lucrează la amenajarea unui centru modern de diagnosticare a cancerului în cadrul Spitalului Județean Clinic de Urgență Galați, orașul nostru devenind singurul din regiunea de sud-est a Romaniei care va avea un echipament de ultimă generaţie PET CT pentru depistarea celulelor canceroase în faze incipiente.
'We Can. I Can'' (Noi putem. Eu pot.), reprezintă un îndemn atât colectiv, cât şi individual de a lupta împotriva cancerului.
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email