UGAL

Studenții Universității Vârstei a Treia Galați, membri ai Clubului Foto U3A, au participat în 2020 la mai multe competiții internaționale, unde au fost răsplătiți cu premii importante. Ca membri IAUTA WSTC Internațional (The International Association of Universities of the Third Age), seniorii gălățeni au fost invitați să participe la două competiții internaționale. Este vorba de Calendarul de Advent și IAUTA – “The Art of living under all circumstances” – un concurs de fotografie și creativitate.

Dacă la prima, seniorii au avut de confecționat un calendar cu 24 de file, la cea de-a doua, membrii Clubului Foto U3A s-au întrecut în fotografii cât mai sugestive despre efectele pandemiei, iar câțiva membri au trimis și gânduri, poezii, scrisori și texte inspirate din perioada de izolare, traduse în limba engleză. Rezultatele au fost pe măsura strădaniei și a talentului seniorilor: “Premiile de Argint pentru cele mai bune expresii (creativitate)” și „Premiile de excelență pentru cele mai bune teme (fotografie)” au ajuns la Galați. În plus, una dintre fotografiile care exprimă cel mai bine efectele pandemiei, realizată de o cursantă U3A, va fi expusă la Muzeul de Artă pentru Seniori din China, Yantai, într-o expoziție organizată de WSTC. În ceea ce privește Calendarul de Advent s-au remarcat seniorii: Irina Huzum, Maria Lupu, Mărioara Andrei, Ștefan Băcanu, Daniela Ibănescu și Roxana Băcanu.

La o altă competiție de fotografie – CODANEC - organizată în Germania și având ca temă Tradițiile și obiceiurile, opt studenți seniori pasionați au primit diplome și premii pentru imaginile ce au surprins, cu emoție, tradițiile și obiceiurile strămoșești: Mărioara Andrei, Maria Lupu, Daniela Ibănescu, Verginica Pintilie, Camelia Apostolescu, Vasile Codreanu, Ștefan Băcanu și Roxana Băcanu.

«În perioada de izolare aceste competiții au fost oxigen pentru noi. Noi ne-am bucurat de participare, dar și de premii. E o mare satisfacție și pentru U3A că ne facem cunoscuți în lume și prin aceste activități și în același timp, ducem mai departe numele și renumele Universității „Dunărea de Jos” din Galați”», a declarat Roxana Băcanu, una dintre senioarele participante și premiate la competiții.

Universitatea Vârstei a treia (U3A) este un proiect inițiat în cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, care aşează în centrul acţiunilor sale seniorii. Construit după un model de origine franceză, proiectul a fost derulat pentru prima dată în România la Galați, fiind adaptat spaţiului cultural şi academic național.

Seniorii U3A au desfășurat, anul acesta, cursurile online pe platforma Microsoft Teams, însă deschiderea anului universitar au marcat-o printr-un flash-mob în curtea interioară a Universității, iar de sărbători au organizat “Secret Santa”.

„Ca de fiecare dată, sunt impresionat de creativitatea și energia studenților U3A. Sunt mândru și onorat, în aceeași măsură, că împreună putem face ca U3A să existe la Galați”, a declarat prof. univ. dr. Florin Tudor, profesorul coordonator al Programului U3A.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email