UGAL

Centrul interdisciplinar de studii culturale central şi sud-est europene (ReForm - UDJG), Departamentul de literatură, lingvistică și jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, Școala Doctorală de Științe socio-umane și Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu”, Academia Română, vă invită să luați parte la Colocviile Internaționale „Andrei Grigor”, cu tema Literatura în epoca digitalizării – perspective și provocări.

  Manifestările se vor desfășura în perioada 11 – 12 decembrie 2020, lucrările conferinței urmând a fi prezentate on-line, via Skype.  

„Tematica din acest an a Colocviilor <<Andrei Grigor>> răspunde unor necesități impuse de un context atipic, determinat de criza multiplă prin care trece întreaga omenire, la care se adaugă nevoia de a sublinia importanța actului de cultură, importanța literaturii, a producerii, difuzării și receptării ei ca semne indubitabile ale păstrării echilibrului individului uman în raport cu sine însuși, cu valorile sale și cu lumea din care face parte. Tocmai de aceea, dorim să subliniem modul în care literatura poate - și trebuie – să se racordeze la tehnologia care acoperă, astăzi, o bună parte din existența noastră, fără a abdica de la imperativul esteticului și al relației de complicitate cu cititorii ei tradiționali și netradiționali – iubitori de carte tipărită sau adepți ai documentului electronic”, a declarat prof. univ. dr. Simona Antofi, decanul Facultății de Litere.

 
Tematica abordată vizează: Dinamica conceptelor aferente studiilor literare, culturale și socio-umane și resemnificarea principalelor coordonate ideologice în epoca digitalizării; Literatura actuală – orientări și tendințe; Memoria culturală și socială reflectată în literatură; Literatura – purtătoare a culturii urbane a memoriei; Literatura virtuală și formele acesteia; Critica literară și provocările internetului; Literatura tânără în contextul digitalizării. În plus, va fi și o dezbatere online, a cărei miză este să reunească scriitori, critici literari, editori de carte, cadre didactice, studenți, masteranzi, doctoranzi și pe toți cei interesați să discute, pe de o parte, despre rolul scriitorului/editorului/cititorului în epoca digitalizării și pe de alta, despre noile tehnologii în actul de creație literară – de la documentarea pe internet la scriitura pe computer.
 
Vor conferenția în plen, mâine de la 13,30: Academician Eugen SIMION, Directorul Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu", Academia Română; Cercetător științific gradul I Lucian CHIȘU, Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu", Academia Română;  Prof. univ. dr. Gheorghe MANOLACHE, Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu;  Prof. univ. dr. Iulian BOLDEA, Universitatea „Petru Maior" din Tîrgu Mureş și Prof. univ. dr. habil. Cătălin GHIȚĂ, Universitatea din Craiova. Sâmbătă, de la ora 10,00 vor susține prelegeri în mediul online: Prof. dr. habil. Diana CÂMPAN, Universitatea „1 Decembrie 1918" Alba Iulia, Conf. dr. Daniela PETROȘEL, Universitatea ,,Ştefan cel Mare" din Suceava, Prof. univ. dr. Vasile SPIRIDON, Universitatea „Vasile Alecsandri" din Bacău  și Cercetător științific gradul I Laura BĂDESCU, Director adjunct al Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu", Academia Română.
 
Aceasta este cea de-a XII-a ediție a Colocviilor Internaționale „Andrei Grigor”, organizate de Facultatea de Litere.
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email