UGAL

La data de 9 noiembrie 1989 cădea Zidul Berlinului. Între 20 și 24 noiembrie, la București se desfășurau lucrările celui de-al XIV-lea Congres al Partidului Comunist Român, care aveau să se încheie cu realegerea în funcția de Secretar General a lui Nicolae Ceaușescu. Estul Europei era în fierbere, în capitala României „se întărea paza” menită să apere un sistem care începuse deja să se prăbușească. Castelul din cărți de joc al comunismului primea o lovitură decisivă în decembrie 1989, odată cu căderea regimului instaurat după cel de-al doilea război mondial.

Masacrele de la Timișoara și București încheiau un an al revoluțiilor. Asistam la un „naufragiu al Utopiei”, în cuvintele cunoscutului profesor de științe politice Vladimir Tismăneanu. O utopie clădită pe teroare, o utopie în care nu mai credea nimeni și pe care propaganda insista cu obstinație să o susțină cu armele specifice.

Astăzi, la 30 de ani de la acele evenimente dramatice, care au schimbat cursul istoriei, nu ne dorim decât ca schimbarea să fie ireversibilă. Într-o eră a cuvintelor puține, marcate de omniprezentul simbol #, ne întoarcem la sloganul lest we forget (R. Kipling). Să nu uităm! Și, în tradiție umanistă, apelăm la cuvinte și imagini, la construcții ale imaginarului, la memorii alterate de subiectivism și de trecerea anilor. Filologi, specialiști în studii culturale, istorici, sociologi, antropologi, filosofi ai culturii se vor reuni într-un eveniment științific interdisciplinar unic: Conferința internațională Thirty Years since the Fall of Communism: Visual Narratives, Memory and Culture, care va avea loc la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, în zilele de 21 și 22 noiembrie 2019.

Evenimentul, rezultat al colaborării dintre Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, Facultatea de Litere și Facultatea Transfrontalieră, este deschis tuturor celor care nu vor să uite, dar și tuturor celor care vor să afle cum a fost și cum este reprezentat comunismul. Manifestarea va debuta joi, 21 noiembrie 2019, la ora 10:00, în sala 111, corp AS, Strada Domnească nr. 111, și va aduce împreună aproximativ 50 de specialiști din Germania, Olanda, Statele Unite ale Americii, Turcia, Georgia, Ucraina, Republica Moldova și România, în cadrul a șapte secțiuni tematice. 

Cele trei prezentări din sesiunile plenare vor fi susținute după următorul program:

Joi, 21.11.2019, ora 11.00, sala AS111

DR. GERARD WEBER, Associate Professor, Department of Social Sciences Bronx Community College of the City University of New York. Specialist în antropologie socială, Dr. Weber este autor a numeroase studii referitoare la situația pensionarilor în România și Republica Moldova, pe care le abordează din perspectiva genului, a clasei, dar și a „istoriilor personale”. În prezent, Dr. Weber se află pentru a șaptea oară în România, într-un stagiu de cercetare la Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Joi, 21.11. 2019, ora 12.00, sala AS111

PROF. UNIV. DR. IOANA MOHOR-IVAN și PROF. UNIV. DR. MICHAELA PRAISLER, Departamentul de engleză al Facultății de Litere, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. Autoare a numeroase studii din sfera criticii literaturii de expresie engleză, a dramaturgiei contemporane și a reprezentărilor culturale, participante la sau coordonatoare a numeroase proiecte culturale, de la subculturi în postcomunism la efectele socio-culturale ale industrializării zonei Dunării de Jos, Prof. Ivan-Mohor și Prof. Praisler s-au aplecat și asupra reprezentărilor filmice ale migrației românești în perioada deschiderii granițelor, imediat după 1989, o cercetare de anvergură, ale cărei rezultate se reflectă și în alcătuirea planului de învățământ al unui program de studii de masterat unic la nivel național, Literatură, film și reprezentări culturale. 

Vineri, 22.11.2019, ora 10.00, sala AS111

DR. YING ZHU, Professor of Cinema Studies, Department of Media Culture, The City University of New York, Director al Center for Film and Moving Image Research at the Academy of Film, Hong Kong. Autoare a opt cărți, Zhu este specializată în studii media și de cinema. Lucrările sale au fost publicate în jurnale academice de prestigiu, dar și în ziare foarte cunoscute, cum ar fi The Atlantic, The New York Times și The Wall Street Journal. Monografia sa, Chinese Cinema during the Era of Reform: The Ingenuity of the System (2003) este considerată o lucrare de referință, care a pus bazele studiului cinematografiei chineze în sfera economiei politice. Cartea sa din 2008, Television in Post-Reform China: Serial Drama, Confucian Leadership and the Global Television Market, a pus bazele studiilor de televiziune din China. Cărțile sale, traduse în chineză, olandeză, franceză, italiană și spaniolă, sunt folosite ca material de curs la mai multe facultăți americane. Zhu produce filme documentare pe teme contemporane: Google vs. China (2011) sau China: From Cartier to Confucius (2012).

Programul complet este disponibil pe site-ul conferinței: http://fift.ugal.ro/30years/
 
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email