UGAL

În ultimul, deceniu asistăm la o dezvoltare fără precedent a tehnologiei informaționale, tehnologia Wi-Fi și WiMax luând amploare. Numărul de utilizatori de telefonie mobilă și timpul pe care oamenii îl petrec utilizând telefonul au crescut. Telefonul mobil a devenit unul dintre cele mai importante obiecte din viața noastră. Comunicăm mai ușor, obținem și transmitem informații rapid. Există însă și reversul medaliei. Suntem acaparați de telefonul nostru din ce în ce mai performant, ne izolăm de cei din jur.

 
Deoarece tot mai mulți oameni folosesc telefoanele mobile, în paralel cu dezvoltarea tehnologică, oamenii de știință examinează orice riscuri pentru sănătate asociate utilizării telefonului mobil. A făcut-o și dr. Romana Drașovean, șef lucrări în cadrul Facultății de Științe și Mediu Galați.
 
„Telefoanele mobile emit radiații radio. Acestea sunt radiații electromagnetice neionizante. Nivelurile de radiații radio emise de telefoanele mobile ar putea cauza probleme de sănătate, cum ar fi: boli de piele, dureri de cap, insomnii, probleme de concentrare, dureri la nivelul ochilor, deteriorarea progresivă a vederii și nu în ultimul rând tumori la nivelul capului și gâtului. Efectul care poate fi sesizat cel mai ușor este încălzirea ţesuturilor. Cu cât expunerea este mai îndelungată și vârsta utilizatorului este mai mică cu atât efectul de încălzire este mai puternic”, ne-a precizat Romana Drașovean.

Radiațiile radio pătrund mai ușor în creierul copiilor, absorbind o cantitate mai mare de radiații decât la adulți iar impactul radiațiilor electromagnetice este mai puternic. Pentru utilizatorii de telefonie mobilă este foarte important să cunoască care este rata de absorbție specifică (SAR) ce trebuie să fie menționată pe ambalajul telefonului.

„SAR se defineşte ca energia absorbită pe unitatea de masă de ţesut corporal. Specialiștii recomandă să utilizăm telefoane având o valoare mai mică de 0,2 W/kg. Ei încearcă să dezvolte tehnologii noi la care valoarea SAR-ul să  fie cât mai mică”, ne-a mai spus Romana Drașovean.

Aceasta a ținut să ofere și câteva sfaturi utilizatorilor de telefonie mobilă care să ducă la minimizarea riscurilor pentru sănătate:

„Folosirea sistemului hands-free, limitarea duratei convorbirilor telefonice la strictul necesar, ținerea telefonului cât mai departe de corp mai ales în timpul somnului, evitarea folosirii telefonului atunci când semnalul este scăzut, întrucât doza de radiații este mai mare”, a concluzionat Romana Drașovean. 
 
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email