UGAL

În perioada 27-30 noiembrie 2018 președintele Senatului Universitar, Puiu-Lucian Georgescu a participat, în calitate de secretar de stat în cadrul Ministerului Cercetării și Inovării, la Conferința la nivel înalt EU Research and Innovation in our daily life, organizată sub patronajul Președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, împreună cu Comisa Europeană.

În cadrul acesteia, Puiu-Lucian Georgescu a purtat discuții cu Comisarul european pentru Cercetare, știință și inovare, Carlos Moedas și a avut o intervenție în cadrul Conferinței, la sesiunea de închidere, în prezența Președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani.

Domnul prof. Georgescu a subliniat faptul că lucrările Conferinței au adus o imagine reală despre impactul și beneficiile pe care cercetarea și inovarea le au asupra societății, asupra bunăstării și asupra calității vieții, nu doar pentru crearea unor avantaje competitive ale UE, în context global.

Puiu-Lucian Georgescu a arătat, totodată, importanța pe care România, care va asigura viitoarea Președinție, o acordă negocierilor dedicate viitorului program cadru european de cercetare-inovare Orizont Europa. Cea mai ambițioasă propunere a Comisiei Europene, cu cel mai mare buget dedicat cercetării și inovării din istoria UE, un program ce reprezintă o prioritate cheie atât la nivel european, cât și la nivelul PRES RO.

Pe 28 noiembrie, secretarul de stat Puiu-Lucian Georgescu a avut o intervenție în cadrul evenimentului dedicat infrastructurii pan-europene DANUBIUS-RI, respectiv prezentarea Proiectului DANS (Strategie și acțiuni pentru pregătirea participării naționale la proiectul DANUBIUS –RI).

O zi mai târziu, Puiu-Georgescu a participat la reuniune cu Comisarul european pentru Politica regională, doamna Corina Crețu, în cadrul căreia au fost detaliate elementele stadiului de implementare a proiectelor emblematice ale României în domeniul cercetării și inovării, ELI-NP și DANUBIUS – RI, realizate cu investiții din fondurile structurale și de coeziune.

În aceeași zi a participat la reuniunea cu Comisarul european Carlos Moedas, în cadrul căreia au fost abordate subiecte privind viitorul cadru de negociere a pachetului legislativ Orizont Europa, participarea României la programul cadru actual și pregătirea comunităților științifice și de afaceri pentru implicarea mai activă și mai eficientă în programul cadru viitor. Au fost dezbătute și elemente privind cele două proiecte emblematice ale României în domeniul cercetării și inovării, ELI-NP și DANUBIUS – RI.

Domnul Puiu-Lucian Georgescu a mai avut o întâlnire de lucru cu directorul general Vladimir Sucha, din cadrul DG Centrul Comun de Cercetare (DG JRC), care a avut loc la ROST – Oficiul Român pentru Știință și Cercetare pe lângă UE. În cadrul reuniunii au fost detaliate acțiuni concrete comune MCI - DG JRC, ce vor avea loc pe perioada PRES RO.

Pe 30 noiembrie, domnul prof. Georgescu a participat la reuniunea oficială de pregătire a Consiliului Competitivitate-cercetare, organizată de PRES AT și SGC, cu participarea Comisiei Europene. În aceeași zi a avut intervenții în cadrul Consiliului – exprimarea pozițiilor naționale pe cele patru subiecte dezbătute, în vederea ajungerii la o poziție finală, de compromis, a SM, respectiv PGA (Partial General Approach – acord parțial general), pentru partea de Regulament al Programului cadru Orizont Europa.
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email