UGAL

Facultatea de Litere a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi (reunind echipele centrelor de cercetare Teoria și practica discursului – CCTPD şi Cercetarea de interfaţă a textului original și tradus. Dimensiuni cognitive și comunicaţionale ale mesajului – LITCIT) organizează, în colaborare cu Centrul de studii culturale Dialogis şi cu Facultatea de Litere şi Ştiinţe Umane a Universităţii din Limoges, colocviul internaţional cu tema „Un trecut care nu trece”: memorii ale totalitarismelor în Europa contemporană.

Într-un context marcat de tentativele de a delegitima „ideea de Europa”, manifestate cu precădere în unele dintre ţările fostului bloc comunist, reflecţiile asupra „abuzurilor memoriei” instrumentalizate în scopul „fragilizării” marilor naraţiuni identitare sunt mai actuale ca oricând. S-a vorbit mult, mai ales din anii ’90 încoace, despre patologiile şi politicile memoriale de tipul „memoriei trunchiate”, care fac dovada, în contextele posttotalitare, a supravieţuirii (ba chiar a „bântuirii”) spectrelor totalitarismelor. „Uitarea organizată” aflată la originea „memoriei trunchiate” în Europa postnazistă şi postcomunistă face ecou „manipulării concertate a memoriei şi a uitării” (P. Ricœur) realizate de ideologii fostelor religii politice.

Tema „trecutului care nu trece”, propusă spre dezbatere în cadrul colocviului, va reuni cercetători afiliaţi la instituţii academice de prestigiu din străinătate (Universitatea din Limoges, Universitatea din Toulouse Jean Jaurès, Universitatea din Porto, Université Paris 4 Sorbonne, Université Sorbonne Nouvelle-Paris 3, Université Paris 8, Université d'Aix-Marseille, Universitat Oberta de Catalunya, Open University of Cyprus, Université de Yaoundé I etc.) şi din ţară (Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti, SNSPA, Bucureşti, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, Universitatea de Vest din Timişoara  etc.).

Colocviul va avea loc în perioada 23 – 24 noiembrie 2018.
 
Invitaţi/Keynote speakers:

Prof. emerit dr. Jean-Marie GRASSIN, Universitatea din Limoges
Prof. univ. dr. Lăcrămioara PETRESCU, Universitatea « Al. I. Cuza », Iaşi
Prof. univ. dr. habil. Till KUHNLE, Universitatea din Limoges
Prof. univ. dr. habil. Pierre-Yves BOISSAU, Universitatea din Toulouse Jean Jaurès
Prof. univ. dr. habil. Antonio PATRAS, Universitatea « Al. I. Cuza », Iaşi
Conf. dr. Delphine Leroy, Universitatea Paris 8
Conf. dr. José Domingues de Almeida, Universitatea din Porto
 
Responsabili: Prof. univ. dr. habil. Alina Iorga, Prof. univ. dr. habil. Till Kuhnle

PROGRAMUL COMPLET AL COLOCVIULUI
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email