UGAL

Centrul de Cercetare și Dezvoltare pentru Sturioni, Habitate Acvatice și Biodiversitate din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați a câștigat două proiecte, ambele în cadrul programului „The Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund”. 

Primul se numește „Survey and Research, on the Natural Habitat in the Northwest of the Black Sea, the Criticall Endangered Anadromous Sturgeon Species (Monitorizarea și cercetarea speciilor critic periclitate de sturioni anadromi, în Nord-Vestul Mării Negre), iar cel de-al doilea se numește „Research and conservation of wild sturgeon and and their aquatic habitat from the Northwest of Black Sea (Cercetarea și conservarea sturionilor sălbatici și a habitatelor acvatice ale acestora din Nord-Vestul Mării Negre). Coordonatorul celor două proiecte este Tudor Ionescu, din cadrul Centrului de Cercetare și Dezvoltare pentru Sturioni, Habitate Acvatice și Biodiversitate.

MBZ Conservation Found este un fond privat de finanțare, care are ca prioritate conservarea speciilor amenințate cu dispariția și promovează protecția naturii prin acodarea de granduri pentru sprijinirea inițiativelor individuale de conservare a speciilor, recunoașterea liderilor în domeniul conservării speciilor și ridicarea importanței speciilor în dezbaterea internațională despre conservare. Grant-urile acordate au valoare maximă de 25 000 de dolari, sumă nerambursabilă, care se acordă în avans și care nu necesită cofinanțare. Rata de succes al aplicațiilor depuse pe acest program, este de 9.7% (https://www.speciesconservation.org/grants/) conform datelor oficiale postate pe site-ul programului iar în total din anul 2009 s-au finanțat 1803 proiecte, în valoare totală de 17 milioane de dolari.

Centrul de Cercetare și Dezvoltare pentru Sturioni, Habitate Acvatice și Biodiversitate din cadrul Universității Dunărea de Jos din Galați (UDJG) a primit finanțare pentru două proiecte în valoare totală de 30.500 USD. În total, pe parcursul a 9 ani MBZ Conservation Found, a finanțat în Europa 95 de proiecte, din care în România 7 proiecte, două din acestea fiind câștigate de UDJG. Valoarea totală a grant-urilor implementate în România, din 2009 până în prezent, este de 76.000 de USD, din care aproape 50% este finanțare acordată UDJG prin Centrul de Cercetare și Dezvoltare pentru Sturioni, Habitate Acvatice și Biodiversitate, cele două proiecte fiind pe primele două locuri. De la înființare MBZ Conservation Found a finanțat în toată lumea, în peste 50 de țări,  119 proiecte, în care specia de interes a fost o specie de pești, din această categorie fac parte și proiectele câștigate de Centrul din cadrul UDJG iar ca valoare a finanțării al doilea proiect (câștigat în 2018) este pe locul 4 respectiv pe  locul 19 primul proiect câștigat în 2016.

În anul 2016 în toată lumea  au fost finanțate 13 proiecte. Unul din acestea a fost proiectul finalizat cu succes de Centru cu titlul „Survey and Research, on the Natural Habitat in the Northwest of the Black Sea, the Criticall Endangered Anadromous Sturgeon Species”, iar în anul 2018 în total au fost finanțate 5 proiecte din care proiectul „Research and conservation of wild sturgeon and and their aquatic habitat from the Northwest of Black Sea” s-a clasat pe locul 1 și care va fi implementat de Centru în perioada 2018-2019.

Pe lângă datele științifice foarte importante obținute din monitorizarea sturionilor, în cadrul primului proiect implementat în perioada 2017-2018, s-a realizat și un foarte interesant film documentar „The Secret Life of Sturgeon-Finding Lucky”, în care în rolul pincipal este un pui de morun care își povestește viața și încercările la care sunt supuși sturionii pentru a supraviețui acestei Ere, în care factorul antropic influențează decisiv biodiversitatea acvatică din Dunăre și Marea Neagră (https://web.facebook.com/sturgeon.ugal.ro/videos/548222385534808/) .

Proiectul câștigat anul acesta „Research and conservation of wild sturgeon and and their aquatic habitat from the Northwest of Black Sea”, în valoare de 17.000 de USD, va permite continuarea monitorizării și cercetării speciilor critic periclitate de sturioni și va oferi oportunitatea să ne concentrăm eforturile în conservarea sturionilor și să se tragă un semnal de alarmă cu privire la importanța protejării speciilor sălbatice de pești, implicit a biodiversității acvatice. În scopul acesta și coroborat cu însemnătatea deosebită a anului 2018, se propune realizarea unui film documentar „The Secret Life of Sturgeon-Începuturile” în care se vor include informații cu privire la ce au însemnat ultimii 100 de ani pentru sturionii din Dunăre, o analiză tranșantă a „Centenarului Sturionilor” expusă științific prin imagini artistice.
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email