UGAL

Centrul de cercetare Comunicare interculturală şi literatură, din cadrul Facultății de Litere a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, în colaborare cu Institutul de științe ale educației din Republica Moldova, Universitatea Liberă Internaţională din Moldova şi Institutul de Cercetări Filologice şi Interculturale din Republica Moldova, organizează, în intervalul 19-20 mai, conferința internațională LEXIC COMUN/LEXIC SPECIALIZAT, ajunsă la a X-a ediție.  

Tema propusă în acest an este „Democratizarea cunoașterii” sau migrația lexicului specializat spre lexicul comun. „Rolul sporit al științei și tehnicii în societatea contemporană are ca efect o apropiere considerabilă între cunoașterea științifică și cea obișnuită. Acest fapt determină o laicizare a științelor, fenomen care are ca rezultat determinologizarea, ce interesează deopotrivă lexicul comun și cel specializat. Vom avea invitați profesori, lingviști din țară și din străinătate, doctoranzi și cercetători care vor dezbate modalităţile prin care cel mai sensibil compartiment al limbii, lexicul, răspunde la schimbările socio-politice şi culturale aduse de globalizare, precum şi circulaţia cuvintelor dinspre lexicul specializat spre lexicul comun şi invers în limba română şi în limbile europene”, a explicat conf. univ. dr. Oana Cenac, organizatorul evenimentului.

Din programul conferinţei amintim susţinerea de lucrări în plenul manifestării şi pe secțiuni, prezentarea unor cărți de specialitate nou apărute, precum și promovarea unui proiect de cercetare și de monitorizare a efectelor modificării structurii lexicului comun prin adoptarea de către vorbitori, în procesul comunicării, a lexicului specializat. Sunt așteptați să participe toți cei interesați de evoluția actuală a limbii române.

Afișul evenimentului
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email