UGAL

Foto Eveniment
Vineri, 28 octombrie 2016, la propunerea Consiliului Facultății de Științe Juridice, Sociale și Politice, Senatul Universității „Dunărea de Jos” din Galați a decernat titlul de Doctor Honoris Causa profesorului universitar doctor Corneliu Bîrsan.

Om de știință și personalitate remarcabilă a mediului juridic european, profesorul Corneliu Bîrsan marchează dezvoltarea învățământului juridic românesc prin prisma contribuțiilor, realizărilor, acțiunilor și implicării active a domniei sale de-a lungul întregii activități profesionale.


În perioada 20 ianuarie 1990 - 25 iunie 1998, a fost decan ales al Facultăţii de Drept, Universitatea Bucureşti, iar în perioada 25 iunie 1993 - 25 iunie 1998 a fost Director al Institutului franco-român de drept al afacerilor şi cooperare internaţională „N.Titulescu - H.Capitant” şi al Colegiului juridic franco-român de studii europene al Facultăţii de Drept, Universitatea Bucureşti.

Este licenţiat  în drept al Facultății de Drept a Universităţii Bucureşti, promoția 1966 și doctor în drept, din 1977, al aceleași instituții, titlul tezei: „Efectele juridice ale bunei-credinţe în dreptul civil român”. Este titular al diplomei de înalte studii de drept  comparat al Facultății  Internaţionale de Drept Comparat, ciclul 1: Strasbourg, sesiunea primăvară 1971; ciclul 2: Strasbourg, sesiunea primăvară 1972; ciclul 3: Saint-Jacques de Compostelle (Spania), 1974.

Reprezentant de seamă al școlii juridice din România, Domnul profesor Corneliu Bîrsan și-a început cariera ca asistent universitar în anul 1967, susținând seminarii de drept civil, dreptul familiei, drept internaţional privat și dreptul comerţului internaţional. Din 1992 este profesor titular, prin concurs, domeniile de specialitate fiind drept civil, dreptul comerţului internaţional, drept comunitar. A fost primul cadru didactic care a predat, începând cu anul 1990, cursuri de drept comunitar la Facultatea de Drept din Bucureşti. În perioada anilor 1993, 1995 și 1996 a fost profesor invitat la Universitatea Paris I Partheon-Sorbonne.

În perioada 1977–1998, profesorul Bîrsan a fost arbitru (judecător) la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României. Din 22 martie 1995-31 octombrie 1998 a avut onoranta calitate de membru al Comisiei Europene a Drepturilor Omului din partea României, iar începând cu 1 noiembrie 1998 Judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, ales pentru un mandat de 3 ani; reales în 2001 pentru un mandat de 6 ani (până la 31 octombrie 2007); reales în 2007 pentru un mandat de 6 ani (până la 31 octombrie 2013).

În activitatea sa științifică și de cercetare, profesorul Corneliu Bîrsan s-a aplecat cu dăruire și rigurozitate  asupra studiului dreptului civil și problematicii drepturilor omului. Rezultatul acestei activități prestigioase este reprezentat de cele 25 de lucrări de specialitate (cursuri universitare, monografii, tratate) elaborate ca autor unic sau în colaborare, printre care amintim  monografiile: Drept civil. Drepturile reale principale, Tratat de drept civil. Teoria generală a obligaţiilor, Convenţia europeană a drepturilor omului - Comentariu pe articole, Vol. I 2005, Vol. II 2006;  Convenția europeana a drepturilor omului. Comentariu pe articole. Ediția 2, 2010; Excepția de nelegalitate. Jurisprudența Secției de contencios administrativ si fiscal a ICCJ pe anul 2009 (in colaborare), 2011; Drept civil. Drepturile reale principale in reglementarea noului Cod civil, 2013; Drept civil. Drepturile reale principale în reglementarea noului Cod civil. Ediția a 2-a, Editura Hamangiu, 2015, precum și peste 170 de articole și studii de specialitate, comentarii de practică judiciară, susținute la comunicări ştiinţifice sau publicate în România și în străinătate, volume și reviste de specialitate de prestigiu.

Aprecierea de care se bucură domnul profesor universitar doctor Corneliu Bîrsan este confirmată de calitatea de membru al Societăţii franceze de legislaţie comparată, 1977, de cea de Doctor Honoris Causa al Universităţii Paris I Panthéon-Sorbonne, de cea de Cavaler al Legiunii de Onoare; Diploma de onoare pentru activitatea ştiinţifică a Centrului de Studii Juridice Internaţionale, Salzburg, Austria, 1991 Doctor onorific în drept al Facultăţii de Drept New England, Boston (SUA), 1994; înaltă distincție acordată de Republica Franceză în anul 1999, precum și de Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Cavaler, acordat în anul 2007.
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email