UGAL

Luni, 28 octombrie, la ora 17.00, în Spațiul cultural deschis „Daniel Spoerri" din corpul D al Universității „Dunărea de Jos” din Galați va avea loc vernisajul expoziției „UniVERSURI carcerale: poezia închisorilor comuniste”. Expoziția aduce în atenția publicului o serie de poezii compuse în memorie de cei închiși în penitenciare și lagăre de muncă în timpul represiunii comuniste, iar apoi transcrise după eliberare și publicate, de-a lungul timpului, în antologii de lirică de detenție, în reviste, ziare și volume de memorii.

Grupate tematic, poeziile expuse sunt mărturie a unui imens patrimoniu de suferință; versurile descriu un univers al constrângerilor fizice în care gândul liber și spiritul triumfă prin creațiile minții.

Expoziția cuprinde, de asemenea, fotografii ale acestor poeți ai suferinței, descoperite în dosarele CNSAS.

Evenimentul este organizat de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia în colaborare cu Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos și Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, cu sprijinul unor cadre didactice de la Facultatea de Inginerie și Facultatea de Arte.

Expoziția va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii decembrie 2024.

În continuarea vernisajului, de la orele 17.30, va avea loc o conferință cu tema „Recuperarea memoriei victimelor represiunii comuniste din România, prin recursul la istorie și literatura de detenție”. În cadrul acestei conferințe, adresată studenților, profesorilor și tuturor celor interesați de trecutul comunist, vor conferenția trei specialiști recunoscuți pentru studiile lor dedicate problemelor represiunii și reeducării, gestiunii memoriei trecutului comunist și literaturii de detenție.

Domnul Dragoș Ursu (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia) va susține prelegerea Frontul cultural al reeducării de la Aiud. Preocupările intelectuale ale deținuților și „(contra)oferta culturală" a regimului, doamna Ioana Ursu (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia) va vorbi despre Trecutul traumatic și reprezentarea suferințelor secolului XX: Război, Holocaust, Gulag în literatură și arte iar domnul Dan Tudorache (Universitatea „Dunărea de Jos" din Galați) se va referi la Rezistența prin cultură în spațiul concentraționar comunist, concentrându-se pe fenomenul poeziei carcerale.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email