UGAL

Miercuri, 23 octombrie 2024, începând cu ora 10:00 s-au desfășurat în cadrul Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie conferința și vernisajul expoziției aferente proiectului „Memoria locurilor 2.0. Pe urmele românilor sud-dunăreni”. În cadrul manifestării au fost prezentate materialele realizate pe parcursul proiectului și alte publicații de interes pentru pasionații de istorie, cultură și filologie.

Dr. Marian Crăciun (directorul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră al Universității București) a prezentat munca de documentare în cadrul proiectului și a punctat profilul câtorva dintre personalitățile de origine macedoromână, a familiilor Dumba, Mihail, Gojdu, Caramitru etc.

Conf. univ. Dr. Florentina Nițu, coordonatorul Muzeului Universității din București și managerul proiectului a subliniat importanța temelor discutate de expoziție pentru Universitatea din București, printre fondatorii acesteia, în anul 1864, aflându-se multe personalități cu origini macedoromâne.

Proiectul își propune să marcheze o serie de evenimente relevante pentru istoria macedoromânilor: 145 de ani de la fondarea Societății de Cultură Macedo-Română – SCMR (23 septembrie/5 octombrie 1879 și recunoscută prin Înalt Decret Domnesc la 15/27 aprilie 1880), 160 de ani de la constituirea primei școli pentru aromâni, pe 2/12 iulie 1864, la Târnova, lângă Bitolia (azi, în Macedonia de Nord) și 190 de ani de la nașterea lui V.A. Urechia (15/27 februarie 1834), primul președinte al SCMR și mare sprijinitor al românilor macedoneni, în lupta lor pentru emancipare națională.

De asemenea, panourile expoziției propun publicului teme privind istoria, cultura și civilizația macedoromânilor, precum și contribuția acestora la dezvoltarea statului român modern.

Cercetarea a fost posibilă prin sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, în cadrul proiectului „Memoria locurilor 2.0. Pe urmele românilor sud-dunăreni”.

Expoziția rămâne accesibilă vizitatorilor timp de două săptămâni.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email