UGAL

Caravana TrAducem împreună, eveniment itinerant organizat de Asociația Română a Traducătorilor Literari (ARTLIT) cu sprijinul partenerilor locali, poposește și la Galați la finalul lunii octombrie. Co-finanțată de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), Caravana aduce traducătorii împreună, oferind loc și timp de desfășurare pentru tot ce are mai bun o comunitate de breaslă.

Este, totodată, prilej de apropiere între traducătorii literari și viitorii profesioniști, cititori și parteneri din lumea cărții.

Pe 30 octombrie, de la ora 18:00, sunteți așteptați la Biblioteca Universității „Dunărea de Jos” din Galați. (Strada Gării nr. 59-61, Galați) pentru a TrAduce împreună. Președintele ARTLIT, Bogdan Ghiu, va asigura introducerea și va contextualiza evenimentele Caravanei.

Tandemurile care vor asigura performance-ul – adică traducerea pe viu, cu voce tare - vor fi grupate după limbile din care traduc.

Pentru limba engleză, conf. univ. dr. Corina Dobrotă de la Facultatea de Litere și lect. univ. dr. habil. Oana Gheorghiu de la Facultatea Transfrontalieră vor dezbate pe marginea unui fragment tradus din basmul scoțian „Nix Nought Nothing“, cules de Andrew Lang și inclus în antologia „English Fairy Tales”, publicată în 1898 de Joseph Jacobs.

Pentru limba franceză, prof. univ. dr. Carmen Andrei și asist. univ. dr. Irina Rață de la Facultatea de Litere vor discuta traducerea unui extras din „Les Aventures de Mordicus. Histoires plaisantes et à dormir debout”, volum semnat de autorul belgian Paul Emond. Intrarea este liberă.

În aceeași zi, de la ora 14:00, traducătorii Corina Dobrotă și Bogdan Ghiu se vor întâlni cu studenți ai Universității „Dunărea de Jos” din Galați, interesați să afle detalii despre profesie și provocările sale.

ARTLIT, asociația care apără interesele literare, juridice și economice ale traducătorilor literari din România, aniversează în 2024 zece ani de existență. O retrospectivă selectivă a activității poate fi urmărită pe conturile de Facebook și Instagram ARTLIT. Caravana ARTLIT a mai făcut două opriri, până acum, în alte centre universitare: la București și la Timișoara.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email