UGAL

Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi, prin Departamentul de literatură, lingvistică şi Jurnalism al Facultăţii de Litere, în colaborare cu Asociaţia Română de Istorie a Presei și Consiliul Județean Galați, organizează, în perioada 4-5 octombrie 2024, Conferinţa Internaţională „Presa şi cultura în spaţiul european”, ajunsă la a XVII-a ediţie. Tema din acest an este: „Condiţionări politice şi economice în media contemporană". 

Parteneri ai manifestării sunt: Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina și Universitatea de stat B. P. Hasdeu din Cahul.

Realitatea post-comunistă a arătat că mass-media nu și-a permis întotdeauna libertatea editorială. Presa din România a fost nevoită să țină seama de puterea și influența partidelor, precum și de interesele economice care făceau ca, de multe ori, penița jurnaliștilor să se „tocească”, trecând cu vederea afacerile necurate ale celor care încheiau contracte de publicitate cu respectivele instituții de presă. Care este situaţia presei româneşti la 35 de ani de la Revoluție? Cât sunt de similare situaţiile din România cu cele din alte ţări foste comuniste? Sunt întrebări care îşi vor găsi răspuns la ediţia din acest an, potrivit conf. univ. dr. habil. Cătălin Negoiţă, preşedinte ARIP și cadru didactic la Facultatea de Litere.

Domenii de interes:

  • Presa și politicienii - o relație complicată
  • Conceptul de „independență editorială” în postcomunism
  • Mogulii de presă și „imperiile” lor mediatice
  • Presa partidelor politice
  • Jurnaliștii-mercenari și relația lor cu politicul
  • Relația dintre redacție, patronat și publicitar

Deschiderea va avea loc vineri, 4 octombrie, de la ora 10.00, în Sala Senatului UDJG (strada Domnească nr. 47).

Vor conferenția în plen: conf. univ. dr. Antonio Momoc, de la Universitatea din București - Discursul populist despre jurnalism și despre mass-media din România; dr. Lucian-Zeev Herșcovici de la Biblioteca Națională a Israelului, Ierusalim - Presa de limbă română din Israel. Aspecte economice, politice și culturale; Nicu Ciobanu, redactorul șef al revistei Piramida, Zrenianin, Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina, Serbia - Media - instrumentul de forță și manipulare al elitelor politice și economice.

Conferința se adresează cadrelor didactice din învățământul universitar și preuniversitar, masteranzilor și doctoranzilor, cercetătorilor științifici, bibliotecarilor, arhiviștilor, jurnaliștilor, studenților, tuturor celor interesați de această temă. O selecţie a lucrărilor, rezultată în urma procesului de peer-review, va fi publicată într-un volum tipărit la o editură de prestigiu recunoscută în domeniul științelor sociale.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email