UGAL

Fluviul Dunărea, al doilea cel mai lung fluviu din Europa, curge pe aproximativ 2.860 de kilometri prin Europa Centrală și de Est, traversând 10 țări, de la izvorul său din Pădurea Neagră a Germaniei până la Delta sa în Marea Neagră. Bazinul Dunării (reprezentând mai mult de 30% din suprafața UE) susține o biodiversitate bogată, incluzând numeroase habitate și specii.

Cunoscut sub denumirea de „Fluviul Europei”, fluviul Dunărea servește drept o cale navigabilă vitală pentru transport, comerț și schimburi culturale, legând diverse regiuni și comunități.

SUNDANSE este o inițiativă ambițioasă, de 48 de luni, finanțată prin Programul Horizon Europe și o componentă vitală a Misiunii UE: „Restore our Ocean and Waters”. Proiectul își propune să dezvolte soluții inovatoare și durabile pentru sedimentele din sistemul fluviului Dunărea - Marea Neagră, abordând provocări de mediu critice legate de sedimentare și contribuind la sănătatea și reziliența căilor noastre navigabile.

Consorțiul SUNDANSE este coordonat de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și reunește 20 de părți interesate în inovare și entități educaționale și de cercetare din 10 țări europene diferite - România, Franța, Belgia, Israel, Serbia, Estonia, Ucraina, Austria, Bulgaria și Irlanda. Lansarea proiectului SUNDANSE s-a făcut în perioada 1-2 iulie 2024, la Galați (România).

Pe toată durata proiectului, SUNDANSE își propune să atingă 3 obiective principale:                        

  • Realizarea unui Handbook al Managementului Sedimnetelor
  • Dezvoltarea și validarea unui instrument de predicție al sedimentelor
  • Implicarea persoanelor cheie interesate din Europa

SUNDANSE va lansa două apeluri deschise și va distribui sprijin financiar pentru cel puțin cinci regiuni asociate (până la 100 000 EUR fiecare). Această finanțare va facilita activități demonstrative suplimentare, replicând evoluțiile SUNDANSE în noi regiuni.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email