UGAL

Invenția se referă la obținerea unui produs lactat tip desert pe bază de concentrat proteic din zer și cătină și la procedeul de obținere a acestuia. Autorii brevetului de invenție sunt Florentina Mihaela Ursache, Elisabeta Botez, Nicoleta Stănciuc, Doina Georgeta Andronoiu, Oana Viorela Nistor, Mihaela Turturică și Gabriela Râpeanu (Brevet nr. 132699 din 30.04.2024).

Ideea care a stat la baza elaborării brevetului de invenție a fost creșterea cerințelor și a interesului consumatorilor pentru produsele lactate tip desert, cum ar fi șarlotele, budincile și diferite creme, care se fabrică în principal din lapte, la care se adaugă agenți de îngroșare și arome (vanilie, ciocolată, caramel etc). Produsul obținut conține fructe de cătină deshidratate care sunt bogate în compuși bioactivi cu rol în buna funcționare a sistemului nervos central, a sistemului imunitar și în sinteza proteinelor.

De asemenea, fructele de cătină sunt foarte valoroase pentru industria alimentară și datorită puterii de colorare a pigmenților prezenți în aceste fructe. Produsul are la bază un proces de emulsionare a proteinelor din zer, care sunt recunoscute ca sursă importantă de peptide bioactive, ce exercită diferite funcții precum: antihipertensive, antilipemice, antimicrobiene, antioxidative, opiacee și imunomodulatoare. Utilizarea cătinii deshidratate și a concentratului proteic din zer au condus a obținerea unui produs lactat tip desert cu valoare nutritivă ridicată și caracteristici senzoriale superioare.

Datorită conținutului ridicat de compuși bioactivi din cătină și digestibilității ridicate a proteinelor din zer, produsul lactat tip desert pe bază de concentrat proteic din zer și cătină deshidratată are un caracter funcțional.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email