UGAL

Marți, 6 decembrie 2022, în cadrul Facultății de Inginerie, la inițiativa Asociației Absolvenților Facultății de Mecanică, a avut loc festivitatea de dezvelire a portretului comemorativ al domnului Prof. dr. ing. Ion Crudu, primul rector al Universității din Galați (1974 – 1981), personalitate marcantă a învățământului universitar tehnic gălățean. Cu această ocazie, profesori, studenți și colaboratori și-au exprimat recunoștința și au adus un omagiu emoționant la împlinirea a 95 de ani de la nașterea și 10 ani de la moartea distinsului Prof. dr. ing. Ion Crudu.

Domnul Prof. dr. ing. Ion Crudu a absolvit Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iași, Facultatea de Mecanică în anul 1950 și a obținut titlul de doctor inginer, în anul 1969, la aceeași instituție de învățământ superior. În perioada 1974-1997, în calitate de profesor titular la Facultatea de Mecanică, și-a pus amprenta asupra carierelor multor cadre didactice din învățământul tehnic superior gălățean și a format zeci de generații de ingineri. A continuat până în anul 2012, ca profesor consultant, să împărtășească tinerilor doctoranzi și cercetători, din experiența vastă acumulată în cei peste 45 de ani de activitate didactică, de cercetare și de management academic în învățământul superior.

Domnul Prof. dr. ing. Ion Crudu este creatorul școlii de Tribologie din Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. În cercetarea științifică a introdus conceptele de „tribosistem special” şi de „tribomodel”, cunoscute pe plan național și internațional. În anul 1978, a organizat, la Galați, prima conferință, „TRIBOTEHNICA-78”, dedicată cercetătorilor și experților din domeniul tribologiei, iar în anul 2003 organizează conferința internațională „ROTRIB-03”.  A coordonat, la Galați și la Iași, 31 teze de doctorat în domeniul tribologiei şi încercărilor de materiale și 7 teze de doctorat în domeniul mașini agricole. În calitate de autor sau co-autor, a elaborat peste 130 de lucrări științifice, prezentate la conferențe naționale și internaționale (Anglia, Italia, Bulgaria, Franța, Japonia, Polonia, Serbia, Elveția, Danemarca, Moldova, Rusia, Cehia, Austria, Turcia, Ungaria etc.), 19 brevete de invenție și a coordonat 40 contracte de cercetare științifică.

A fost vicepreședinte al Asociației Române de Tribologie (1978), membru al Societății de Tribologie din Germania (Gesellschaft fur Tribologie) (1981), fost redactor șef al Analelor Universității din Galați (1976), fost redactor șef al Fascicolei de Tribologie (1982), membru în Colegiul de redacție al revistei „Trenie i iznos” al Academiei Ruse (2001) și membru corespondent al Academiei de Științe Tehnice din România.

Portretul domnului Prof. dr. ing. Ion Crudu a fost realizat de pictorul Ioan Tudor, cu susținerea financiară a Asociației Absolvenților Facultății de Mecanică, și este expus în Amfiteatrul „Prof. dr. ing. Ion Crudu”, corp AN, Facultatea de Inginerie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email