UGAL

Începand din anul 1988, ziua de 1 Decembrie este dedicată comemorării persoanelor decedate cu HIV/SIDA. Tot de atunci, fundița roșie a fost adoptată ca un simbol al solidarității umane și empatiei pentru persoanele afectate de virusul imunodeficienței umane. Cu ocazia acestei zile, au loc evenimente și campanii cu rol de conștientizare asupra consecințelor infecției, dar și de informare asupra modalităților de prevenție, diagnostic, tratament și evoluție a cunoștințelor despre această boală.

Comunitatea are prilejul să-și manifeste solidaritatea față de persoanele seropozitive, indiferent de apartenența etnică, socială sau de gen. În prezent, se estimează că în lume trăiesc cu infecție HIV 38,4 milioane de personae, dintre care 1,7 milioane sunt copii. Peste 70% dintre cazurile noi diagnosticate în ultimii ani sunt persoane marginalizate. În România, Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA raporta la data de 30 Iunie 2022 un număr de 17.664 de persoane în viață infectate cu HIV.

Tema campaniilor organizate în anul 2022 este „EQUALIZE", însemnând combaterea discriminării, promovarea egalității tuturor persoanelor în fața infecției HIV, și respectarea drepturilor umane fundamentale.

HIV/SIDA este o boală cronică, dar Organizația Mondială a Sănătății și-a propus eliminarea infecției, prin scăderea cu 90% a numărului de cazuri noi și a deceselor, până în anul 2030. Orice persoană poate fi purtătoare a virusului și singura cale de a afla diagnosticul este testarea. Reducerea riscului de a fi infectat sau de a transmite HIV se poate face prin protejarea relațiilor sexuale, folosind prezervative, utilizarea acelor, seringilor și materialelor sanitare sterile, controlul sângelui transfuzat și tratamentul tuturor persoanelor bolnave, care să fie aderente la tratament.

Mesajul acestui an este o chemare la angajarea în acțiuni concrete, suținute financiar, tehnologic, legislativ, politic, pentru a acorda șanse egale tuturor comunităților de eliminare a infecției HIV.

Societatea Studenților Mediciniști din Galați se alătura organizației locale a pacienților și voluntarilor implicați în combaterea infecției HIV/SIDA, realizând o fundă umană, pentru comemorarea celor care au pierdut prea devreme lupta cu viața, din cauza acestei boli. Evenimentul va avea loc în fața sediului Universității „Dunărea de Jos" din Galați, în data de 29 Noiembrie 2022, ora 15.30.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email