UGAL

Volumele Cronologiei Vieții literare românești, peste 20 la număr, realizate în cadrul unui parteneriat derulat de Facultatea de Litere a Universității „Dunărea de Jos” din Galați cu Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române, vor fi premiate de Academia Română în cadrul unei ceremonii care va avea loc pe 7 decembrie la București. La ceremonie vor participa cadrele didactice implicate în proiect: prof. univ. dr. Simona Antofi, decanul Facultății de Litere, prof. univ. dr. Nicoleta Ifrim, directorul Școlii Doctorale de Științe Socio-Umane, conf. dr. Oana Cenac, directorul Centrului de Cercetare „Comunicare interculturală și literatură”.

„Este un proiect amplu și dinamic - început în 2013, la nivel instituțional, printr-un parteneriat între universitatea noastră și Institut - ce inventariază toate aspectele vieții culturale și literare din spațiul românesc de cultură, din 1944 până în prezent. Cronologia este, așa cum se afirmă în prefață, un exercițiu de arheologie literară, o panoramare obiectivă a faptelor de viață culturală înregistrate de revistele culturale și literare, în diacronia aparției acestora, ce informează tinerii de astăzi despre realitățile vremii, un preambul la o posibilă istorie inovativă a literaturii române”, a precizat prof. univ. dr. Simona Antofi, decanul Facultății de Litere.

Textele elaborate de colectivul de autori înregistrează toate detaliile, multe necunoscute chiar și specialiștilor, despre ceea ce se publica în presa vremii, în legătură cu viața culturală românească. Alte cadre didactice de la Departamentul de literatură, lingvistică și jurnalism care au lucrat la volumele Cronologiei sunt conf. dr. Iuliana Barna și asist. dr.  Elena Botezatu.

Decernarea premiilor acordate anual se face în şedinţa solemnă a Adunării Generale a Academiei Române.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email