UGAL

În perioada 3 – 7 Octombrie 2022, la Leuven, Belgia, a avut loc un Innovation Camp în cadrul proiectului Erasmus+ “Digitalisation of water industry by innovative graduate water education / DIGIWATER”. Tema acestui Innovation Camp, la care au participat echipe mixte din cele 6 țări partenere ale proiectului (Norvegia, România, Germania, Belgia, Cipru şi Turcia), a fost utilizarea tehnologiilor moderne (IoT. Big Data etc.) în rezolvarea problemelor actuale din industria apei.

Juriul a selectat două dintre propuneri pentru a intra într-o etapă inițială de 6 săptămâni pentru obținerea unui prototip și, ulterior, sub îndrumarea firmei Sumaqua, Belgia, într-o etapă finală de 6 luni pentru obținerea unui sistem pilot funcțional. Una dintre propunerile selectate a fost formată din studentul Lăbuș Andrei-Petrișor, student în anul III la specializarea de Automatică și Informatică Aplicată din cadrul Facultății de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și doctoranda Danitza Salazar, KU Leuven, Belgia.

Studentul Lăbuș Andrei-Petrișor a prezentat aplicația selectată de juriu: „Din cauza efectului de seră inundațiile și seceta sunt tot mai dese. Acest lucru se petrece deoarece atmosfera are o capacitate mai mare de a reține apa, favorizând atât seceta, cât și inundațiile. În timpul inundațiilor zonele tampon pot încetini scurgerea și pot absorbi excesul de apă, reducând debitele de vârf și inundațiile. Ideea noastră a fost aceea de a crea un soft pentru recunoașterea acestor zone cu ajutorul diferiților algoritmi și tehnologii, precum Geographic Information System (GIS) și maparea cu ajutorul sateliților. Cu acest sistem s-ar putea reduce timpul de cercetare și alegerea cât mai precisă a zonelor tampon în funcție de anumite criterii sau parametri”.

Responsabilul instituțional din partea Universității „Dunărea de Jos” din Galați pentru proiectul Erasmus+ “Digitalisation of water industry by innovative graduate water education / DIGIWATER” este prof.dr.ing. Marian Barbu.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email