UGAL

            Ziua Mondială a Zâmbetului (World Smile Day) este aniversată, anual, în prima vineri a lunii octombrie. Zâmbetul însufleţeşte, îndulceşte, luminează, consimte, nu costă nimic, este şi plată şi răsplată, îţi schimbă înfăţişarea şi este o cochetărie. Aparţine limbajului universal şi, asemenea plânsului, zâmbetul nu se învaţă. Zâmbetul este molipsitor şi uneşte oamenii, înseamnă apreciere, bucurie sau mulţumire şi dă o stare de bine.

                                   În 1963, pictorul american Harvey Ball a creat o faţă zâmbitoare pentru a ridica moralul angajaţilor unei companii. Ball este celebrul creator al emoticonului Smiley face, o faţă galbenă rotundă cu doi ochi şi un zâmbet larg, Ball afirma că niciodată în istoria omenirii şi a artei nu a fost creat nimic mai simplu, dar pe înţelesul tuturor, care să aducă atâta bucurie, fericire şi plăcere. Ziua mondială a zâmbetului a fost marcată pentru prima dată în 1999, în oraşul natal al lui Harvey Ball, Worcester. În acelaşi an, Harvey Ball a fondat şi World Smile Corporation, care avea să fie sponsorul anual al evenimentului internaţional.

            Neurologul francez Guillaume Duchenne (1806-1875) a descoperit că zâmbetul autentic angajează atât muşchii aflaţi în zona gurii, cât şi pe cei din zona ochilor. Zâmbetul doar ''din buze'' este, aşadar, un surâs prefăcut, ce poate semnaliza în cel mai bun caz politeţe sau intenţii nu tocmai prietenoase.

            Antropologic vorbind, semnificaţia zâmbetului în diferite culturi poate fi extrem de diferită, dacă nu chiar antitetică. Charles Tudwell susţine că în anumite societăţi, zâmbetul excesiv este văzut ca un semn de superficialitate, pe când în altele, zâmbetul semnifică în primul rând jenă, confuzie sau chiar neîmplinire sentimentală, potrivit https://www.andrews.edu.

            În această zi, oamenii sărbătoresc zâmbetul în mod creativ şi distractiv, sunt ajutaţi cei în nevoie, se organizează evenimente amuzante în spitale sau se încearcă stabilirea de noi recorduri ale feţelor zâmbitoare.

 

“Astăzi faceţi o faptă bună şi ajutaţi-i şi pe alţii să zâmbească!” - acesta este motto-ul zilei.

 

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email