UGAL

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România anual, pe 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova, din 1990. Propunerea legislativă a fost semnată, în anul 2011, de 166 de parlamentari aparținând tuturor partidelor din România. În expunerea de motive, se explică faptul că „importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite".

Ziua festivă a fost stipulată prin Legea nr. 53/2013 și adoptată de Parlamentul României cu 312 voturi.

„Prin limba noastră comunicăm şi ne prezentăm lumii cu literatura română, adică cu acea pleiadă de lumi recreate de scriitorii români, de la cronicari încoace. În rândul celor 6.000 - 7.000 de limbi vii de pe planetă, româna se află - în funcţie de mai multe criterii obiective, fixate de specialişti neromâni - între primele 15 - 20, ceea ce nu este puţin lucru. Mie îmi place să spun că cea mai importantă creaţie spirituală a poporului român este limba română. S-o păzim aşa cum ne îndemna cândva Ienăchiţă Văcărescu şi s-o dăm frumoasă, caldă, curată şi strălucitoare feţilor şi fetelor noastre", este mesajul istoricului și profesorului Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române.

„Ziua Limbii Române este o sărbătoare a celor care, oriunde s-ar afla, gândesc, vorbesc și simt românește. Limba română este cheia identității noastre naționale și căminul unei literaturi bogate.  Totodată, limba română a fost și continuă să fie un veritabil liant social. Ea ne-a adus laolaltă și ne-a menținut uniți în cele mai dificile momente ale istoriei. Limba română este temelia identității noastre. O prețuim folosind-o corect, cultivând-o și ajutându-i pe alții să primească darul de a o învăța și de a se bucura de bogăția ei”, a declarat Klaus Iohannis, Președintele României, cu prilejul acestei sărbători.

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, prin Centrul lingvistic „Limba Noastră” din cadrul Facultății Transfrontaliere, sărbătorește astăzi ZIUA LIMBII ROMÂNE. Limba română este promovată permanent în cadrul instituției, prin multiple activități și proiecte ce conturează profilul identitar românesc, dezvoltând, astfel, conștiința pro-românească și sentimentul autentic al apartenenței etnice la nivel național și internațional.

 

La mulți ani LIMBII ROMÂNE de pretutindeni!

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email