UGAL

Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor (FSIA) din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galaţi, parteneră în proiectul SafeConsume (proiect Orizont 2020; https://safeconsume.eu/), organizează, împreună cu Institutul Norvegian de Cercetare în Domeniul Alimentelor (NOFIMA), Conferinţa Internaţională cu titlul Shedding light on the dark territory of food safety – future solutions for risk reduction in domestic kitchens (Facem lumină pe tărâmul întunecat al siguranței alimentare - soluții de viitor pentru reducerea riscurilor alimentare în bucătăriile casnice).

Conferinţa are loc în perioada 27-28 iunie 2022 la Hotel Caro, în Bucureşti, şi va fi urmată, în data de 29 iunie, de un workshop. Scopul evenmentelor este de a face cunoscute practicile consumatorilor care determină riscul microbiologic de îmbolnăvire prin intermediul alimentelor, dar și o serie de strategii pentru a reduce acest risc. Programul este o combinație de prezentări scurte, demonstrații și dezbateri.

Practic, cercetătorii vor împărtăşi cu reprezentanţi ai autorităţilor responsabile cu siguranţa alimentară, ai sistemului educaţional, ai sistemului alimentar (producători şi distribuitori) şi ai consumatorilor, rezultatele obţinute în cinci ani de cercetări și studii ale comportamentului oamenilor în bucătăriile proprii, pornind de la ideea, statistic dovedită, că 40% din bolile transmise prin alimente sunt dobândite prin intermediul mâncării consumate acasă. Consumatorii se îmbolnăvesc din cauza aplicării unor tratamente termice insuficiente pentru a omorî microorganismele patogene în timpul gătitului acasă, pentru că mănâncă tipuri de alimente cu risc ridicat (ex. stridii) fără a aplica o procedură de eliminare sau minimizare a riscului, consumă alimente expirate sau care au fost depozitate la temperaturi prea ridicate, ori au fost gătite de cineva bolnav. Alți factori de risc: nespălarea sau spălarea inadecvată a mâinilor, nespălarea sau spălarea insuficientă a fructelor și legumelor și folosirea de bureți, ustensile de gătit și plăci de tocat care au venit în contact cu alimente crude pe care se găsesc agenţi patogeni.

Proiectul SafeConsume are în vedere riscul asociat cu prezenţa a cinci agenţi patogeni, care se situează în vârful clasamentului agenţilor producători de toxiinfecţii alimentare: bacteriile din genul Salmonella (ouă, produse cu ouă crude, carne de pasăre sau porc crudă sau gătită insuficient), Listeria monocytogenes (pește afumat, carne şi produse din carne, lapte nepasteurizat şi produse lactate de tipul brânzeturilor şi îngheţatei) şi Campylobacter (carne de pasăre), parazitul Toxoplasma gondii (fructe și legume nespălate) şi virusul Norwalk (norovirus) (fructe de mare, produse proaspete sau refrigerate). Cele patru deziderate ale siguranței alimentare vizate pentru consumatori sunt: curățare, separare, gătire, răcire.

„Siguranţa alimentară este responsabilitatea comună a tuturor participanţilor din sistemul alimentar, inclusiv a consumatorilor, de practicile acestora depinzând succesul a tot ceea ce se întreprinde de-a lungul lanţului alimentar”, ne spune prof. dr. ing. Anca Nicolau, coordonatoarea echipei de cercetători de la FSIA care lucrează în proiect. „Putem spune că ultima linie de apărare pentru îmbolnăvirile transmise prin alimente este reprezentată de consumator. Ştiind din raportările instituţiilor europene (ECDC, EFSA) că aproximativ 40% din toate bolile transmise prin alimente sunt dobândite prin intermediul mâncării consumate acasă, considerăm că este nevoie de noi abordări pentru a ajuta consumatorii să înţeleagă riscurile asociate acestui consum, pentru a le reduce sau a le elimina. Este necesară o combinație de strategii, inclusiv infrastructuri materiale, care să faciliteze adoptarea de practici şi comportamente sigure, să creeze abilități și să furnizeze cunoștințe îmbunătățite, dar și de o politică incluzivă de siguranță alimentară,” a precizat cercetătoarea FSIA.

Constituit din 32 de parteneri din 14 țări, Consorțiul SafeConsume vizează să reducă expunerea consumatorilor la pericolele biologice prin strategii de formare și educare.

Reprezentanții presei și agențiilor cu acreditări media sunt bineveniți să participe gratuit la evenimente. Vă rugăm să contactați Secretariatul conferinței pentru detalii privind înregistrarea reprezentanţilor mass media (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.).

Programul conferinţei: https://prosafeconsume.ugal.ro/index.php/conference-programme.html

Programul workshop-ului: https://bucketeer-1b3b1b88-cf85-4aa0-a741-bdde50da98c4.s3.amazonaws.com/public/downloads/SafeConsume-Multi-Actor-Workshop-Themes.pdf

 

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email