UGAL

Ne-a părăsit lect. univ. dr. Grigore Mihalcu Lazarovici, unul din profesioniștii media, fost director-adjunct al cotidianului local „Viața liberă", fost cadru didactic la Departamentul de literatură, lingvistică și jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universității „Dunărea de Jos" din Galați.

Născut în comuna Zăvoaia, județul Brăila, Grigore Mihalcu Lazarovici a absolvit cu media zece Facultatea de Ziaristică din București, obținând repartiție la fostul cotidian „Viața nouă”, secția Cultură. „Grig”, cum îl numeau prietenii din redacție, a fost unul dintre semnatarii „scrisorii celor zece ziariști” de la „Viața nouă”, adresată fostului CC al P.C.R., înainte de evenimentele din decembrie ‘89. Și tot el a participat, alături de Radu Macovei la nașterea ziarului „Viața liberă”, fiind unul dintre fondatorii primului cotidian din România postdecembristă. Este, de asemenea, fondatorul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al filialei Galați - UZPR, în ultimii ani, fiind secretarul acesteia.

În 2011, după plecarea de la conducerea cotidianului, ziaristul și-a continuat pregătirea profesională, susținându-și teza de doctorat pe care a publicat-o în volumul Partidismul la români (2012). A făcut parte din echipa cadrelor didactice de la specializarea Jurnalism, din cadru Facultății de Litere a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, iar pentru studenții săi și nu numai, în 2013, a editat o antologie de texte jurnalistice intitulată Genuri ale presei scrise.

A fost un profesor iubit, prețuit și respectat, a fost un om al dialogului, al discernământului, al faptelor bune și ziditoare, un jurnalist în slujba comunității gălățene. A fost un dascăl care a format discipoli și a transmis tinerii generații nu doar dragostea pentru adevăr, ci și iubirea de semeni. Nu întâmplător, a fost membru al comitetului de redacție al periodicului „Călăuza ortodoxă”. Pentru implicarea în viața Bisericii de la „Dunărea de Jos”, a primit distincția „Crucea Patriarhală” din partea Patriarhului Teoctist și „Vrednicia Andreiană” din partea Înaltpreasfințitului Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Pentru întreaga sa carieră, Grigore Mihalcu Lazarovici a fost premiat cu „Ordinul ziariștilor clasa I” (2011) de către Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.

Dumnezeu să-l țină în lumină!

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email