UGAL

Pe 7 aprilie 2021 o veste tristă a îndurerat comunitatea academică de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. Profesorul universitar dr. ing. Constantin Gheorghiu, membru marcant al corpului didactic, a plecat în lumea celor drepţi cu discreţie şi demnitate. Ingineria gălăţeană a pierdut un  dascăl cu vocaţie,  un profesionist în adevăratul sens al cuvântului, un mentor subtil si dedicat, un specialist de mare valoare cu o rară capacitate de a stimula, motiva şi îndruma, coleg de nădejde, un prieten.

Domnul Profesor Constantin Gheorghiu s-a născut la Galați pe 7 ianuarie 1939 și a urmat studiile primare, liceale și Facultatea de Nave în Galați. După absolvire, a început activitatea didactică la Institulul Politehnic din Galați la catedra de Termotehnică a Facultății de Mecanică.

A susţinut doctoratul la Institutul Politehnic București şi a obţinut titlul de doctor inginer în domeniul Termotehnică și Mașini Termice în anul 1983, urcând apoi toate treptele carierei universitare.

Activitatea didactică şi ştiinţifică a desfăşurat-o în cadrul a două facultăţi: Facultatea de Mecanică și Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor unde a predat disciplinele: Termotehnică, Mașini Termice, Bazele cercetării experimentale a mașinilor termice, Instalații și Depozite frigorifice, Utilaje Termice, Calculul și construcția motoarelor cu ardere internă, Elementele avansate de calcul și construcție a motoarelor cu ardere internă. A elaborat manuale didactice (cursuri, îndrumare de seminar şi de proiectare), editate pe plan local şi național, iar ca activitate de cercetare ştiinţifică a scris peste 100 de articole tehnico-ştiinţifice, publicate în anale şi reviste de specialitate din ţară şi din străinătate. A fost preşedinte / membru al consiliului ştiinţific al mai multor conferinţe naţionale şi internaţionale.

Cu spiritul său creativ, cu mare capacitate de muncă şi dăruire a reuşit să aducă o reală contribuţie la dezvoltarea învăţământului tehnic de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. A organizat (împreună cu regretatul Prof. Gh. Dumitru) Laboratorul de Motoare cu ardere Internă și Laboratorul „Bazele cercetării experimentale a mașinilor termice”. A deținut funcția de șef al Catedrei de Termotehnică și Mașini Termice în perioada 1992-1996, director al programului de studii Exploatarea Motoarelor cu ardere internă și membru al Consiliului Facultății de Mecanică, până la pensionarea din 2005.

Personalitate ştiinţifică marcantă, dăruit cu pasiune inegalabilă în formarea şi modelarea gândirii inginereşti a generaţiilor de studenţi pe care i-a format, Profesorul universitar dr. ing. Constantin Gheorghiu, va rămâne în memoria colegilor Departamentului Sisteme Termice și Autovehicule Rutiere, a studenților și a tuturor celor care l-au cunoscut, respectat şi preţuit, un reper de educaţie, cultură, discreție, pasiune şi rigoare ştiinţifică, un adevărat model pentru toate genarațiile.

Pentru activitatea pusă în slujba școlii,  nu există suficiente cuvinte de recunoştinţă, de preţuire, de admiraţie sau de respect pentru cel care a fost domnul Profesor Constantin Gheorghiu.

7 aprilie 2021

Departamentul Sisteme Termice și Autovehicule Rutiere

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email