UGAL

Prof. Ion Ioniţă
Pe 30 martie 2015 o veste a întristat comunitatea academică de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi. Profesorul universitar dr. ing. Ion C. Ioniţă, membru marcant al corpului didactic de la Facultatea de Inginerie, Departamentul de Sisteme Termice şi Ingineria Mediului, a plecat în lumea celor drepţi cu discreţie şi demnitate.
Comunitatea termotehnicienilor din întreaga ţară deplânge pierderea unui specialist de mare valoare, dascăl cu vocaţie, coleg de nădejde şi prieten adevărat.
Riguros şi exigent cu el însuşi, generos şi altruist, cald şi sensibil, iubind profesia aleasă a generat admiraţia în rândul studenţilor, doctoranzilor şi celor care i-au fost colaboratori.
Domnul profesor Ion C. Ioniţă a venit pe lume în anul 1935, în prima zi a lui Florar, în oraşul Bolgrad din judeţul Ismail, în Basarabia, România. În august 1944, din cauza războiului a trebuit să se refugieze împreună cu familia, după ce a cunoscut ocupaţia rusească în 1940-1941. A continuat şcoala primară la Colegiul Militar din Curtea de Argeş, la Liceul Militar “Dimitrie Alexandru Sturdza” din Craiova şi apoi la Şcoala Ursuline din Sibiu.
În perioada 1949-1953 a urmat cursurile Liceului “Gheorghe Lazar” din Sibiu.
În anul 1953 a devenit student al Institutului Mecano – Naval din Galaţi, azi Universitatea „Dunărea de Jos”, urmând cursurile Specializării Nave şi Instalaţii de Bord. La absolvirea facultăţii în 1958, a fost angajat la Serviciul Tehnic al Institutului, iar în 1961 a devenit asistent la Catedra Tehnologia Metalelor. în 1965 s-a transferat la Catedra Termotehnică şi Maşini Navale. A devenit doctor în ştiinţe tehnice în 1978, în urma susţinerii tezei cu tema “Studiu teoretic şi experimental asupra deplasării navelor cu pernă de aer”.
În continuarea, activitatea sa complexă şi prodigioasă s-a axat pe termodinamică aplicată şi ingineria şi protecţia mediului.
Cu spiritul său creativ şi capacitatea mare de muncă a reuşit să aducă o reală contribuţie la dezvoltarea învăţământului tehnic de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi.
A proiectat şi construit la solicitarea Centralei Industriale Navale, Instalaţia de probare a separatoarelor de santină. Ca urmare a cercetărilor efectuate a obţinut 4 brevete de invenţie care au făcut posibilă omologarea în 1984 a primului separator de santină SEROM, care a început să fie montat pe toate navele construite în România.
În 1986 a reuşit editarea primei cărţi româneşti în domeniu, “Instalaţii Navale de Bord – Construcţie şi Exploatare” la Editura Tehnică Bucureşti. În 1982 a înfiinţat Specializarea Cazane şi Turbine la Galaţi. Instalaţia de probare a separatoarelor de santină a fost începutul pentru înfiinţarea în 1997 a specializării Ingineria şi Protecţia Mediului la Universitatea „Dunărea de Jos”din Galaţi.
În 1990 a devenit conducător de doctorat şi în această calitate a îndrumat 16 teze.
Începând cu 1996 a promovat în România introducerea Termoeconomiei, ştiinţa interdisciplinară care îmbină cunoştinţele tehnice de inginerie cu cele economice. Cercetările în domeniul termoeconomic s-au dezvoltat continuu dând naştere Analizei Comparate Cost/Calitate, instrument util de cercetare inginerească, prezentat şi apreciat la multe conferinţe de specialitate din ţară şi străinătate.
A fost şeful Catedrei de Sisteme Termice şi Ingineria Mediului din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, director al mai multor proiecte de cercetare naţionale şi europene, expert evaluator al Consiliului Naţional al Cercetării ştiinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS), organizator şi preşedinte/membru al mai multor conferinţe naţionale şi internaţionale.
Profesorul Ion Ioniţă este autorul şi coautorul a peste 150 de articole ştiinţifice publicate în reviste de prestigiu din ţară şi străinătate şi a opt volume: Mecanica Fluidelor şi Maşini Hidraulice (1980); Instalaţii navale de bord (1986); Generatoare de abur (1987 şi 1990); Manualul Inginerului din Industria Alimentară (Cap. 23. Generarea căldurii şi producerea aburului) (1999); Asigurarea calităţii. Partea I. Calitatea energiei în termoeconomia generatoarelor de abur (2000); Cost-to-Quality Optimization of Refrigeration în Low Temperature and Cryogenic Refrigeration, NATO Science Series II-vol.99 Kluwer Academic Publishers (2002).
 
Amintirea frumoasă a Domnului Profesor Ion Ioniţă va rămâne veşnic în sufletul colegilor şi al prietenilor.
 
Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu o pot face astăzi, 31 martie 2015, la Capela Bisericii “Sfântul Spiridon” din Galaţi. înmormântarea va avea loc miercuri, 1 aprilie 2015, la ora 11.
 
 
Cu profundă compasiune și deosebit respect, cadrele didactice ale Facultății de Arhitectură Navală de la Universitatea „Dunărea de Jos" din Galați sunt alături de familia îndurerată și aduc un pios omagiu distinsului prof. dr. ing. Ion C. Ioniță, personalitate științifică marcantă, dăruit cu har inegalabil în modelarea destinului profesional al studenților, pe care i-a îndrumat cu toată noblețea sufletului. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
 
 
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email