UGAL

Se spune că, de când venim pe lume, trăim doar atâtea zile câte ne vor fi fost date! Nimic mai mult, nimic mai puţin! Însă există oameni speciali, care ard intens, care trăiesc viaţa din ani şi nu anii din viaţă!

Un astfel de om a fost Iulian Mardar, profesor în cadrul Departamentului de engleză al Facultăţii de Litere, colegul nostru, scriitor, pamfletist, membru al cenaclului "Noduri și semne", fondator de reviste dedicate studenților și, dincolo de toate rolurile sociale pe care și le-a asumat cu responsabilitate, soţul, tatăl, fratele, cumnatul, prietenul, dar mai ales mentorul întru inteligență creatoare și veselie molipsitoare al multora dintre noi!

Cu aerul său jovial, cu zâmbetul şugubăţ, gata să ia în derâdere cele mai neplăcute şi neaşteptate situaţii, Iulian a plecat să glumească puțin cu îngerii, să predea engleza în joacă printre ei.

Ca proaspăt absolvent al Facultăţii de Litere şi Ştiinţe din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, promoţia 1992-1997, Iulian şi-a urmat repede visul şi parcursul firesc pentru care se pregătise ca student, aşa că, la niciun an de la absolvirea Facultăţii, a intrat în sistem ca profesor suplinitor de limba română şi de limba engleză. În paralel, Iulian a găsit firească cercetarea în domeniul care l-a pasionat dintotdeauna, Teoria şi Practica Textului, pasiune reluată odată cu începerea cursurilor de masterat din cadrul programului Translation and Interpreting, finalizate în 2009.

Anul 2001 a reprezentat un punct de cotitură în cariera sa de dascăl, căci până în 2007 a activat, pe rând, ca profesor de engleză şi consultant în probleme educaţionale în Taiwan. Experiența aceasta a fost benefică deoarece, la revenirea în ţară, avea deja în lucru o serie de proiecte de suflet, dintre care unul se desfășoară şi astăzi: The House of English - centru de învăţare a limbii engleze pentru toate nivelurile şi toate vârstele.

Parcursul profesional pe care Iulian l-a avut la Facultatea de Litere a început în 2020, ca absolvent al Şcolii Doctorale de Știinţe Socio-Umane, când, în urma susţinerii publice a tezei de doctorat „Idioms through Time and Technology. The Signature of a Culture”, i-a fost conferit titlul de Doctor în Filologie cu calificativul Summa cum Laudae.  La scurt timp, Iulian s-a alăturat colectivului de cadre didactice al Departamentului de engleză, unde şi-a desfăşurat activitatea cu pasiune şi profesionalism.

Cu siguranţă, destinul i-a fost scris în stele, tot aşa cum, cu aplecare, cu dăruire, a făcut posibil ca revista studenţilor Facultăţii noastre, E scris în ... Litere, să vadă lumina tiparului. Membru al Cenaclului literar Noduri şi Semne, Iulian găsea, astfel, prilejul de a împărtăşi din experienţa sa scriitoricească şi studenţilor noştri dornici de a-și testa condeiul. 

Curaj şi asumare, pasiune şi determinare, jovialitate molipsitoare, acestea toate îl defineau pe Iulian Mardar, omul şi profesorul care ne va zâmbi, de acum încolo, de pe o stea!

Zbor lin printre îngeri, domnule profesor Iulian Mardar!

Cu prețuire și recunoștință, colegii de la FACULTATEA DE LITERE

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email