UGAL

Alma Mater Galatiensis a mai pierdut un fiu... Pe unul dintre aceia pe care nu știm niciodată să-i valorificăm la adevărata lor valoare cât sunt în viață, dar pentru care devenim atât de înțelepți să-i plângem după ce aleg să-și continue, de unii singuri, veșnicia...

Absolvent strălucit al Colegiului Național Costache Negruzzi de la Iași, în 1973, șef al promoției 1979 a secției de Nave a Universității din Galați, cercetător de marcă la ICEPRONAV Galați, institut pe care l-a condus în calitate de director științific, de director general, apoi ca administrator unic între 1994 și 2006.  A fost un pionier recunoscut al cercetării experimentale din hidrodinamica navală, unul din marii profesioniști pe care i-a avut Facultatea de Arhitectură Navală, un adevărat reper moral și profesional. A scris o teză de doctorat unică, prin care s-a impus drept, poate, cel mai valoros specialist din țară în hidrodinamica structurilor off-shore, ajungând să fie recunoscut ulterior în elita cercetării internaționale. Asumându-și pionieratul în branșă, a conceput scenarii de experimentare atât pentru validarea calculelor teoretice cât și pentru obținerea unor rezultate realiste pentru practică.

Ne plecăm fruntea la catafalcul colegului Liviu Crudu care a ales mereu să renunțe la confortul oferit de o viața de familie liniștită pentru a-și arde energiile în slujba meseriei sale. Ii suntem datori, în semn de modestă recunoștință pentru dascălul care a iubit atât de mult oamenii și școala în care s-a format și pe care a slujit-o cu atâta devotament în anii din urmă ai carierei, cu o plecăciune în semn de respect al verticalității sale. Calitatea activității colegului nostru ne-a relevat tuturor nu numai profilul unui dascăl  născut pentru meseria sa, ori a unui hidrodinamician naval de mare valoare ci și pe acela al unui inginer cu vocație pentru meseria sa. Profesorul Crudu a fost un dascăl de elită, care și-a iubit enorm studenții pe care i-a călăuzit cu har și cu o nespusă pasiune spre descifrarea tainelor arhitecturii navale.

Privit fiind dintr-o perspectivă socială, omul Liviu Crudu, beneficiar al unei educații de excepție, asigurată atât de familia sa cât și de școala superioară în care s-a format, a fost, înainte de toate, un om de știință onest, care a găsit întotdeauna tăria necesară rămânerii în avangarda luptei pentru aflarea unui adevăr științific nu întotdeauna la îndemână. Persoană de bună credință, a reușit totdeauna să construiască echipe bine sudate în jurul său, cu o activitate a cărei eficiență și-a arătat roadele din plin.

Cadrele didactice din Facultatea de Arhitectură Navală deplâng trecerea în neființă a celui pentru care timpul nu a mai avut răbdare... Ne alăturăm familiei, colaboratorilor apropiați și prietenilor în momentele grele pricinuite de pierderea suferită.

Dumnezeu să îl aibă în grijă!

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email