UGAL

Fondul de inovare - Apel de proiecte pentru demonstrarea tehnologiilor inovatoare cu emisii scăzute de dioxid de carbon


Comisia Europeană a lansat prima cerere de propuneri din cadrul Fondului pentru inovare, unul dintre cele mai mari programe din lume pentru demonstrarea tehnologiilor inovatoare cu emisii scăzute de dioxid de carbon, finanțate din veniturile obținute din licitarea certificatelor de emisii din sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii.

Prima cerere de propuneri oferă finanțare în valoare de 1 miliard euro sub formă de granturi pentru proiecte de mare anvergură în domeniul tehnologiilor curate, pentru a le ajuta să depășească riscurile legate de comercializare și de demonstrația la scară largă. Acest sprijin va ajuta noile tehnologii să pătrundă pe piață. În cazul proiectelor promițătoare care nu sunt încă gata pentru comercializare, se rezervă un buget separat de 8 milioane EUR pentru asistența destinată dezvoltării proiectelor.

Cererea de propuneri este deschisă pentru proiecte în sectoarele eligibile din toate statele membre ale UE, Islanda și Norvegia.

Fondul pentru inovare va finanța tehnologii revoluționare pentru energia din surse regenerabile, industriile mari consumatoare de energie, stocarea energiei și captarea, utilizarea și stocarea dioxidului de carbon. Acesta va impulsiona redresarea verde prin crearea de locuri de muncă la nivel local adaptate exigențelor viitorului, deschizând calea către neutralitatea climatică și consolidând poziția Europei de lider tehnologic la scară mondială.

Pentru perioada 2020-2030, Fondul pentru inovare va aloca aproximativ 10 miliarde euro obținute din licitarea certificatelor în cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii, în plus față de veniturile nedistribuite ale predecesorului Fondului pentru inovare, programul NER 300.
Pentru mai multe detalii puteți consulta rubrica noastră de alte finanțări.

Obiectivele acestui apel sunt:
  • să sprijine proiecte care demonstrează tehnologii, procese sau produse extrem de inovatoare, suficient de mature și care au un potențial semnificativ de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră
  • să ofere sprijin financiar adaptat nevoilor pieței și profilurilor de risc ale proiectelor eligibile, atrăgând în același timp resurse publice și private suplimentare.
Se dorește ca proiectele ce vor fi finanțate prin acest apel să contribuie la tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic și la atingerea obiectivelor politice prevăzute în Strategia pe termen lung a Comisiei și Pactul Verde European.

Domenii de interes

Fondul de Inovare se concentrează pe:
  • Tehnologii și procese inovatoare cu emisii reduse de carbon în industriile cu consum energetic, inclusiv produse care le înlocuiesc pe cele cu consum de carbon
  • Generarea inovatoare de energie regenerabilă
  • Construcția și exploatarea captării și stocării carbonului
  • Captarea, utilizarea și stocarea dioxidului de carbon și
  • Stocarea energiei

Acitivități eligibile

Următoarele activități pot fi finanțate în cadrul acestui apel:
  • activități care susțin inovația în tehnologii și procese cu emisii reduse de carbon în sectoarele enumerate în anexa I la Directiva ETS a UE, inclusiv captarea și utilizarea de carbon într-un mod sigur pentru mediu  care contribuie în mod substanțial la atenuarea schimbărilor climatice, precum și a produselor care le înlocuiesc pe cele cu consum de carbon produse în sectoarele enumerate în anexa I la Directiva ETS UE,
  • activități care ajută la stimularea construcției și funcționării proiectelor care vizează captarea și stocarea geologică de CO2 în condiții de siguranță a mediului;
  • activități care ajută la stimularea construcției și funcționării tehnologiilor inovatoare de energie regenerabilă și de stocare a energiei.
Captarea și utilizarea carbonului pot fi finanțate dacă capturarea de CO2 are loc în una dintre activitățile enumerate în anexa I la Directiva ETS UE sau dacă utilizarea CO2 produce produse care le înlocuiesc pe cele cu consum de carbon din sectoarele enumerate în anexa I la Directiva EU ETS, chiar dacă carbonul este capturat în afara activităților din anexa I.

Criterii de eligibilitate
  • Cererile pot fi depuse de un consorțiu de persoane juridice care acționează împreună.
  • În cazul unei cereri de către un consorțiu de persoane juridice, finanțarea este acordată consorțiului, care este responsabil de livrarea proiectului.
  • Entitățile participante la consorțiu vor trebui să semneze un acord de consorțiu - stabilindu-și aranjamentele interne și desemnează un coordonator al proiectului - înainte de a semna acordul de grant.
  • Sunt permise entitățile afiliate care participă la proiect cu finanțare, dar care nu devin beneficiari.
Etapa I, proiecte mari: Pot fi depuse numai proiectele la scara largă ce au un total al cheltuielilor de capital de peste 7.500.000 euro

Criterii de evaluare
  1. Potențialul de evitare a emisiilor de gaze cu efect de seră (Greenhouse gas (GHG) emission avoidance potential)
  2. Gradul de inovație
  3. Maturitatea proiectului
Sursa: Comisia Europeană

https://www.fonduri-structurale.ro/stiri/24280/un-miliard-de-euro-pentru-proiectele-inovatoare-in-domeniul-tehnologiilor-curate-afla-cum-poti-aplica

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email