UGAL

12 ambarcațiuni din hârtie s-au întrecut ieri în cadrul unui concurs inedit, după model german, inițiat de Facultatea de Arhitectură Navală din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați. Paper Boat este o competiție destinată studenților navaliști de anul I, prin care se testează cunoștințele teoretice legate de structura navei și de modul de ambarcare, într-un mod distractiv și antrenant. Bărcile din hârtie au fost mai întâi cântărite, apoi s-au dat la apă și au fost încărcate gradual cu greutăți, pentru a se verifica rezistența lor.

A câștigat cea care a reușit să susțină peste 700 de grame. „Paper Boat este un concurs pe care noi îl facem anual, după modelul celor din Rostock, Germania. Doar anul trecut nu l-am organizat, din cauza Pandemiei. Am declarat această ediție locală, pentru faza națională am vorbit deja cu Academia Navală <<Mircea cel Bătrân>>, Universitatea <<Ovidius>> și Universitatea Maritimă din Constanța. După etapa națională vom organiza și faza internațională cu Universitățile din Turku (Finlanda), Rostock (Germania), Gdańsk (Polonia) și Genova (Italia)”, a explicat conf. dr. Gabriel Popescu, Decanul Facultății de Arhitectură Navală din cadrul U.D.J.G.

Pe podium au urcat: Adelin Tănase, cu ambarcațiunea Delta (Premiul I), Cosmin Zugravu, cu bărcuța Celebrity Infinity (Premiul II) și Ștefan Rață, cu nava Poseidon (Premiul III), toți studenți în anul I. „Cred că a contat faptul că am studiat puțin înainte. Am citit despre rezistența materialelor și structura navei. Realizarea prototipului nu mi-a luat foarte mult, însă am făcut mai multe copii, pe care le-am testat”, a declarat Adelin Tănase.

S-au acordat și premii pentru creativitate. „A contat în primul rând structura, apoi modalitatea de ambarcare a navei, dar și hârtia: unele au fost realizate din hârtie de copt, care e un pic cerată și ajută ambarcațiunea să nu intre așa de ușor la apă. Am constatat, cu plăcere, că vom da și premii pentru creativitate, avem cel puțin patru ambarcațiuni care sunt foarte frumos realizate. I-am sfătuit pe studenți să le transpună, cu ajutorul programului Autocad, pe calculator. E o modalitate prin care încercăm să-i aducem împreună pe tineri, să îi determinăm să învețe cu plăcere, găsind o utilitate practică și interesantă”, a declarat șef lucrări Alina Modiga, tutorele studenților de anul I de la Facultatea de Arhitectură Navală. 

Concursul s-a desfășurat în sala D01 din Campusul Științei, cu respectarea tuturor regulilor de protecție împotriva virusului Covid 19.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email