UGAL

Centrul de cercetare Comunicare interculturală şi literatură împreună cu Centrul interdisciplinar de Studii Interculturale Central și Sud-Est Europene din Facultatea de Litere, cu Școala doctorală de științe socio-umane din Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, în colaborare cu Școala doctorală de științe socio-umane din Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava vă invită să participaţi la lucările colocviului LEXIC COMUN / LEXIC SPECIALIZAT, care se va desfășura on-line, via Skype, în zilele de 10 și 11 decembrie 2021, la Galaţi.

Tema propusă de organizatori este PROVOCĂRI  TRECUTE  ȘI  PREZENTE  ÎN  EVOLUȚIA  LIMBII  ȘI  CULTURII  ROMÂNE. Conferințele plenare vor fi susținute de prof. univ. dr. Stelian DUMISTRĂCEL, cercetător științific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, Filiala Iaşi, Academia Română, de Gabriela HAJA, cercetător ştiințific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, Filiala Iaşi, Academia Română, de Liliana AGACHE, cercetător ştiințific la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan–Al. Rosetti” al Academiei Române, de Rodica NAGY, prof. univ. dr., Facultatea de Litere, Univesitatea „Ștefan cel Mare”, Suceava și de către Petronela SAVIN, conf. univ. dr. habil., Facultatea de Litere, Universitatea „Vasile Alecsandri”, Bacău.

Scopul colocviului este a de a pune în contact cercetători, cadre didactice, doctoranzi, masteranzi, studenți interesați de dinamica limbii române și de cercetarea fenomenului cultural românesc sub diverse aspecte, în contextul actual dominat de efectele globalizării lingvistice în care limba - și în special cel mai generos compartiment al său, lexicul -  își reafirmă rolul său de reflector al tuturor coordonatelor caracterizatoare ale vieții social-politice și culturale actuale.

Plecând de la aceste considerente, organizatorii colocviului propun spre dezbatere teme circumscrise următoarelor domenii de interes: lingvistică; istoria culturii şi a civilizaţiei; istoria presei, jurnalism şi comunicare; critică, teorie şi istorie literară; literatură comparată; psihologie şi pedagogie, didactică; metodica predării / însuşirii lexicului; traductologie.

În urma procesului de peer-review, lucrările selectate vor fi publicate în numărul special din anul 2021 al revistei Lexic comun / lexic specializat, Fascicula XXIV din Analele Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi (ISSN 1844–9476), revistă indexată în Bazele de Date Internaţionale EBSCO, MLA (Modern Language Association, New York, www.mla.org) – MLA International Bibliography & Directory of Periodicals, CEEOL, Fabula. La recherche en littérature (www.fabula.org) care va fi publicată la o editură acreditată B (CNCS).

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email