UGAL

În perioada 22-23 octombrie 2021, la Orheiul Vechi, Republica Moldova a avut loc seminarul intitulat „Deontologia turismului verde. Organizarea timpului liber în zonele de turism verde” din cadrul proiectului „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre (raionul Cahul, Republica Moldova; raionul Reni, Ucraina și județul Galați, România)”.

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale din Cahul și Reni, prestatorii de servicii turistice din cele 3 regiuni transfrontaliere, dar și staff-ul proiectului: dl Liubomir Chiriac, manager de proiect, director executiv, IDIS „Viitorul”, dl. Conf. univ. dr. ing. Cristian Munteniță, coordonator de proiect, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, România; dna Liliana Ivanov, coordonatoare de proiect, Comunitatea teritorială Reni, Ucraina, dl Nicon Pîslari, coordonator de proiect Consiliul Raional Cahul.

Principalele subiecte abordate la eveniment au avut la bază următoarele teme: Deontologia turismului verde din perspectiva beneficiilor economice;  Codul Global de Etică în Turism; Cerințele de etică profesională – factor important în promovarea afacerilor în domeniul turismului verde, dar și o analiză comparativă a priorităților guvernamentale în Moldova, Ucraina și România privind dezvoltarea turismului.

Vizita de studiu din prima zi a debutat la Pivnițele Brănești unde ni s-au prezentat detaliat etapele obţinerii unui vin de calitate, dar și câteva din secretele păstrării în condiţii adecvate. Următoarea oprire a fost la Complexul turistic „Epoca de Piatră” un exemplu de bună practică pentru un concept nou de atragere a turiștilor. Vizita la Rezervația cultural–naturală „Orheiul Vechi” ne-a adus în prim-plan diversitatea elementelor de patrimoniu natural și construit, dar și unicitatea și caracteristicile caselor tradiționale din zona Butuceni.

În cea de-a doua zi a seminarului s-au abordat două teme foarte atractive: Organizarea timpului liber în ariile de turism verde și Codul de comportament al turistului în destinațiile turistice verzi. Vizită de documentare la Orhei Land în orașul Orhei si apoi deplasarea la Mănăstirea Curchi au fost cele două locații cu care s-a încheiat șirul vizitelor tematice.

Proiectul transfrontalier „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre (raionul Cahul, Republica Moldova; raionul Reni, Ucraina și județul Galați, România)”, BSB 817 este implementat de către IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Consiliul raional Cahul (Moldova), Comitetul Executiv al Consiliului Local al or. Reni (Ucraina) și Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați (România). Proiectul este parte a Programului Operațional Comun „Bazinul Mării Negre 2014-2020” și este cofinanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și de către țările participante: Armenia, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Turcia și Ucraina.

Acest comunicat de presă a fost produs cu ajutorul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre (raionul Cahul, Republica Moldova; raionul Reni, Ucraina și județul Galați, România)”, BSB-817 și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Pentru a afla alte detalii legate de proiect, ne puteți contacta la adresa de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email