UGAL

Puțini știu că un act simplu, dar, de multe ori, subestimat - cum e spălatul pe mâini -  are dedicată, încă din 2008, o Zi Mondială, prin care Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF au dorit să sublinieze importanța acestui gest pentru sănătatea omenirii.

Mai ales în contextul pandemiei de coronavirus, igiena mâinilor este o componentă fundamentală pentru sănătate și evoluție. Pentru a combate virusul, dar și pentru un viitor sănătos, Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini subliniază necesitatea luării unor măsuri imediate privind igiena primară, cu precăderile în țările subdezvoltate. Măsurile generale de protecţie precum purtatul măştii, spălatul pe mâini cu apă, săpun şi, ulterior, folosirea substanţelor dezinfectante, reprezintă manevre simple care fac diferenţa dintre viaţă şi moarte.

În opinia specialiștilor, spălarea corectă a mâinilor se face cu apă, de preferat caldă, și săpun. Este necesară frecarea riguroasă a mâinilor una de alta astfel încât apa și săpunul să acopere întreaga suprafață a mâinii (palmă, dosul palmei, degete, între degete) pentru cel puțin 20 de secunde, după care urmează clătirea cu apă curată. În lipsa apei, soluțiile hidro-alcoolice sunt o alternativă recunoscută.

Studenții Facultății de Medicină și Farmacie din cadrul Universității "Dunărea de Jos" din Galați au contribuit la educarea populației, realizând, în debutul pandemiei, filmulețe educative și practice despre cum se face corect spălarea pe mâini, cum se dezinfectează suprafețele sau cum se poartă corect măștile.

Cu "mâinile curate", salvăm lumea!

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email