UGAL

Prevenirea hărțuirii la locul de muncă, în contextul noilor modificări legislative, este tema prelegerii susținute de conf. univ. dr. Ana Ștefănescu, prodecan al Facultății de Drept și Administrație Publică din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, la UNELM FEST 2021 - Summitul Internațional și Conferința Națională a Experților în Legislația Muncii ce a avut loc în intervalul 16-17 septembrie la București.

Cadrul didactic din Galați a propus măsuri de prevenire a hărțuirii morale la locul de muncă, prin depistarea situațiilor în care se poate vorbi despre mobbing: folosirea de către manageri a unor observații sau critici negative nedrepte, cu îngrădirea/anihilarea posibilității de exprimare a celui vizat, cu scopul intimidării și desconsiderării în fața colegilor; răspândirea de comentarii (bârfe) cu scopul discreditării profesionale; comunicare ostilă, intimidantă, jignitoare, malițioasă, insidioasă; supranormarea cu scopul epuizării fizice și psihice; dezvăluirea, „fabricarea”, manipularea, comentarea unor informații ce țin de viață privată a salariatului cu scopul afectării reputației și a izolării persoanei de contactele socio-profesionale;  trasarea „preferențială” a sarcinilor de lucru dificile/imposibile/ilogice – care nu se potrivesc cu capacitățile/competențele salariatului, cu atribuțiile de serviciu și stabilirea de obiective și termene imposibil de atins. Legiuitorul descurajează și încearcă prevenirea hărțuirii morale la locul de muncă, inclusiv cea pe criterii de sex, iar măsurile se recomandă să fie negociate în contractele colective.

UNELM Fest 2021 este cel mai important eveniment al anului în domeniul relațiilor de muncă, iar conf. univ. dr. Ana Ștefănescu este membru de onoare în Uniunea Națională a Experților în Legislația Muncii.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email