UGAL

Ziua Internațională a Dunării este aniversată anual, la 29 iunie. Evenimentul marchează semnarea, la Sofia, în Bulgaria, la 29 iunie 1994, a Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea (ICPDR), document ce asigură cooperarea dintre guverne, organizații non-guvernamentale, instituții de cercetare și industrie sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea.

Cu această ocazie reamintim că Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați derulează proiectul cu titlul „Sistem integrat pentru cercetarea și monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea, REXDAN. Acesta își propune pe de o parte, cercetarea interdisciplinară, în cel mai larg bazin hidrografic din UE, incluzând 2000 km din lungimea navigabilă a Dunării (cu integrarea metodologică a caracterizării calității ecosistemelor acvatice extinse, practicată la nivel internațional doar pentru arii limitate - apă, sedimente, sol, aer, biodiversitate, batimetrie, hidromorfologie etc.) iar pe de altă parte, crearea unei infrastructuri de cercetare unice în zonă, ce va constra în două mari componente: o navă de cercetare și un sistem fix de laboratoare complementare cu cele de pe ambarcațiune.

“Suntem norocoși că avem Dunărea lângă noi, o iubim dar trebuie să o și protejăm, iar ca să facem acest lucru, trebuie să o cunoaștem. Infrastructura REXDAN va contribui în mod direct la creșterea performanței în cercetare prin cooperare internațională prin conferirea caracterului de excelență la nivelul universității si proiectelor acesteia, prin deschiderea față de cele mai performante echipe de cercetare din Europa, prin asigurarea noutății științifice și a originalității abordărilor”, a declarat prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, Rectorul Universității “Dunărea de Jos” din Galați.

Proiectul beneficiază de o finanțare de 91.880.104,30 lei prin Programul Operațional Competitivitate în cadrul competiției de Proiecte de infrastructuri de cercetare pentru instituții publice de Cercetare Dezvoltare (CD)/ universități, axa Prioritară: Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare (CDI) în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerilor, operațiunea: Mari infrastructuri de CD.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email