UGAL

Cu neuitate amintiri, îl comemorăm, la 10 ani de la plecarea la cele veșnice pe distinsul Prof. univ. dr. chim. MIRCEA LEONTE (n. 15 februarie 1930 - d. 28 iunie 2011), o figură proeminentă a învățământului universitar în domeniul chimiei de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. A fost un profesor apreciat de studenţi, doctoranzi, colegi şi colaboratori din ţară şi din străinătate precum şi un cercetător dedicat cu realizări importante în domeniul chimiei organice şi a chimiei alimentelor.

A urmat studiile universitare la Facultatea de Chimie de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi unde şi-a început cariera didactică. Aceasta a continuat la Facultatea de Tehnologia şi Chimia Produselor Alimentare şi Tehnică Piscicolă din Institutul Politehnic şi Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, unde în perioada 1981-1989 a deţinut funcţia de decan.

A fost preocupat atât de activitatea de cercetare cât şi de cea didactică cu rezultate deosebite adăugând la patrimoniul ştiinţific un număr mare de articole publicate în reviste de specialitate, brevete de invenţie, cărţi etc. A fost conducător ştiinţific a 18 teze de doctorat deschizând direcţii noi de cercetare şi formând cercetători cu preocupări în domeniul chimiei aplicate.

A avut un merit determinant în realizarea unor noi spaţii de învaţământ, fiind promotorul şi susţinătorul principal al construcţiei actualei clădiri de pe strada Ştiinţei în care activează Facultatea de Ştiinţe şi Mediu de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi. Colectivul de Chimie păstrează vie amintirea fostului profesor Mircea Leonte, o sală de curs a Facultăţii de Ştiinţe şi Mediu purtându-i numele.

În amintirea noastră, Prof.univ.dr.chim. Mircea Leonte va rămâne pentru totdeauna un model de dascăl dedicat studenţilor şi învăţământului de calitate, de cercetător pasionat în descoperirea tainelor naturii, de decan sau reprezentant în forurile decizionale şi de familist.

Dumnezeu să-l odihnească!

Colectivul de Chimie al Departamentului de Chimie, Fizică şi Mediu din Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email