UGAL

Transplantul este unul dintre marile succese ale secolului XX. În multe cazuri, acesta reprezintă singura soluţie pentru bolnavii care prezintă afecţiuni majore ale unor organe. Această „nouă“ viaţă nu poate exista fără un număr suficient de donatori de organe şi ţesuturi pentru transplant. Mai mulţi donatori şi mai multe transplanturi înseamnă mai multe vieţi salvate. 

În România, transplantul este organizat în conformitate cu atribuţiile Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) privind promovarea activităţilor de donare şi transplant organe, ţesuturi şi celule umane, precum şi cu directivele şi recomandările Uniunii Europene.

Conform ANT, în anul 2021, până acum, au fost 19 donatori reali şi s-au realizat în România: 2 transplanturi de cord, 64 transplanturi renale (din care 30 cu donator în viaţă) şi 21 transplanturi hepatice (din care 5 cu donator în viaţă).

Ziua Transplantului este un omagiu adus „îngerilor” și familiilor lor, care au ales printr-un gest nepreţuit să acorde o nouă șansă la viață unor bolnavi care altfel nu ar supraviețui, dar și complexelor echipe medicale multidisciplinare, care luptă pentru „victoria și triumful asupra bolii și de multe ori asupra morții”, aşa cum frumos spunea Acad. Prof. Dr Irinel Popescu, pionierul transplantului în România.

Din anul 2003, la propunerea Consiliului Europei, în statele membre se sărbătoreşte anual Ziua Naţională a Transplantului, iar în România începând cu anul 2005, la iniţiativa Profesorului Dr. Irinel Popescu, care la acea dată era reprezentantul României la Consiliul Europei.

Transplantul înseamnă VIAŢĂ!

Sursa foto: rohealthreview.ro

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email