UGAL

Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând din 2015, în ultima duminică a lunii mai, respectiv la 30 mai în 2021. Data este foarte importantă pentru Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați, singura instituție de învățământ superior din România cu extensiuni atât în Vestul cât și în Estul Europei, care a dezvoltat specializări și parteneriate în Italia, Republica Moldova și Ucraina.

În plus, fiecare facultate din cele 14 ale U.D.J.G. are pregătite, la admitere, locuri speciale pentru românii de pretutindeni, iar cadrele didactice de la Dunărea de Jos realizează, împreună cu Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni programe de educație, cercetare și colaborare pentru românii de o parte și de alta a Prutului. În cadrul U.D.J.G., Facultatea Transfrontalieră este una dintre cele mai dinamice facultăți în acest sens, coordonând proiecte culturale și de cercetare, precum și programe de studii în aproape întreaga Basarabie, atât în Moldova, cât și în Ucraina, cu o ofertă educațională adaptată cerințelor pieții și necesităților studenților.

„Ziua Românilor de Pretutindeni este un bun prilej pentru a ne gândi la cei plecaţi dincolo de graniţe, care își asumă în mod liber identitatea și apartenența la cultura română. Îi asigurăm de tot sprijinul nostru și îi așteptăm alături de noi, în proiectele noastre, pentru a ne cunoaște mai bine valoarea și aspirațiile ca popor, pentru a vedea care sunt dorințele lor în relație cu țara, comunitatea, limba și identitatea noastră”, a declarat prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, Rectorul Universității “Dunărea de Jos” din Galați.

De altfel, o delegație condusă de Rector s-a întors recent din Republica Moldova, unde a avut o serie de întâlniri cu instituțiile partenere și a reînnoit protocoalele de colaborare cu universitățile de peste Prut. Timp de două zile, delegația a vizitat Academia de Poliție, Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, Universitatea de Studii Europene a Moldovei, Universitatea Comercial Cooperatistă și Institutul de Științe ale Educației.

Ziua Românilor de Pretutindeni a fost instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care reglementează drepturile persoanelor ce îşi asumă în mod liber identitatea culturală română - persoanele de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, din afara graniţelor României, având ca scop menţinerea, promovarea şi afirmarea identităţii lor culturale, etnice, lingvistice şi religioase.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email