UGAL

De la Vivaldi la Ed Sheeran, de la Johann Sebastian Bach la Freddie Mercury, Ansamblul Psalterion vă propune, pe 23 mai, de la ora 12,15, un recital despre bucurie. Bucuria de a cânta, bucuria de a trăi, bucuria de a reînnoda legătura cu Dumnezeu prin formele de expresie specifice artelor muzicale și poetice. Evenimenul, la care participă studenți și profesori ai Facultății de Arte, secția Canto, instrumentiști importanți și ansamblul coral (coordonator muzical Cristian Dumea), propune momente lirice, care alternează cu secvențe de dans, muzică pastorală, momente de bucurie impetuoasă, epică sau solemnă.

Fără a se ancora în zona unui singur gen sau stil muzical, recitalul reface un traseu sinuos care aduce sonorități din sfera concertului, liedului, sonatei, romanței, anthemului și chiar a baladei rock. Le unește firul călăuzitor al bucuriei surprinse în atâtea ipostaze muzicale a căror atmosferă este uneori pregătită, alteori nuanțată prin texte poetice aparținând lui Mihai Eminescu sau Radu Gyr, Shakespeare, Rimbaud sau Reiner Maria Rilke, în interpretarea actorului Lică Dănilă.

„Sperăm că v-am convins să ne urmați până la capăt în această călătorie în lumea artelor, a cărei țintă, dincolo de toate formele particulare de exprimare a bucuriei, este obținerea comuniunii cu o stare mult mai profundă decât aceasta, și aici îl parafrazez pe filosoful Gadamer, care nu are nimic de a face cu plictiseala, cu timpul gol, este o stare festivă, de celebrare a unei sărbători prin care toate gândurile, afectele și acțiunile noastre se umplu de sens. De aici provine denumirea recitalului, Jubilate, care înseamnă a striga de bucurie, a da glas cu putere bucuriei tale. Este una dintre menirile artei, a noastră a artiștilor, de a ne alinia acestui timp de încercare ale cărui strâmtorări pot fi depășite și împlinite în spirit de sărbătoare”, a declarat prof. univ. dr. Gabriel Bulancea, coordonator muzical și realizator al recitalului.

Evenimentul este inițiat de Facultatea de Arte a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, în colaborare cu Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard”, Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” și Biserica Romano-Catolică. Intrarea este liberă!

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email