UGAL

Atelierul de scriere creativă se va constitui ca o suită de întâlniri cu scopul de a deschide căi către cunoașterea de sine prin literatură, către explorarea resurselor creatoare ale iubitorilor de LITERE și de cuvinte. Întâlnirile vor beneficia, de fiecare dată, de prezența unui sau a unor invitați din domeniul LITERELOR sau al JURNALISMULUI, și vor prilejui transmiterea de informații utile cu privire la festivalurile și târgurile de carte, revistele literare și culturale importante, editurile și colecțiile de carte, premiile literare și jurnalistice - și laureații acestora.

Atelierul se adresează, preponderent, elevilor și studenților pasionați de literatură și, în genere, de creația prin cuvânt, dar sunt bineveniți toți cei care – cadre didactice, cercetători, doctoranzi, scriitori aflați în căutare de inspirație, jurnaliști ș.a. – sunt dornici să exploreze lumea fascinantă a literaturii și mai ales să experimenteze toate fațetele actului de creație.

Vom experimenta cu scene, personaje, stiluri de a scrie, pentru a înţelege mai bine din ce se compune o poveste şi care sunt poveştile de succes. Ne vom provoca spiritul creativ în şi prin scris, pentru a crea voci narative, pentru a studia şi analiza ce funcţionează şi ce nu, ne vom inspira de la scriitori şi metehnele lor şi vom trece prin moduri variate de a spune o poveste. Vom avea grijă să atingem următoarele subiecte:

1. Noţiuni introductive şi exerciţii de scriere spontană

2. Începuturi/ moduri de a începe o poveste

3. Personajul şi construcţia lui

4. Scene şi cronologii

5. Voci, perspective şi alte elemente narative

Prima întâlnire va avea loc pe 28 aprilie, de la ora 14.00, la adresa https://join.skype.com/EdfX9mCyiZ16 – invitat fiind Costel Crângan, un exemplu de fericită îngemănare a talentului literar cu știința captării – prin cuvinte – a interesului publicului larg pentru evenimentul de presă. Este autor al volumelor „Cutia cu păianjeni” – 2007 (debut), proză scurtă, Editura Senior; „Ultimul Albastru” – 2014, proză scurtă, Editura Centrul Cultural „Dunărea de Jos”; „Emigranții” – 2017, roman, Editura „Axis Libri”. Dar și experimentat jurnalist, redactor șef regional la cotidianul național „Adevărul” (2009 – 2013) și coordonator editorial pentru patru ediții județene ale cotidianului „Adevărul de Seară” (Galați, Brăila, Buzău și Vrancea), redactor șef la cotidianul „Viața Liberă” Galați (2013-2015); editor coordonator pentru rețeaua națională de corespondenți a cotidianului „Adevărul” (2015-prezent). Membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Societății Scriitorilor „Costache Negri” (sub tutela Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași), invitatul nostru a fost răsplătit, pentru perfomanțele obținute ca jurnalist, cu numeroase premii și distincții, printre care Premiul „Reporter European”, primit din partea Comisiei Europene în anul 2004.  

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email