UGAL

Ziua Mondială a Mediului sau Ziua Mediului Înconjurător este aniversată anual pe 5 iunie. Ea a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite și reprezintă elementul cel mai important al „Programului pentru Mediu" al Națiunilor Unite (UNEP). Prin acest program, ONU încearcă să stimuleze preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului înconjurător şi în acelaşi timp să sensibilizeze factorii de decizie politică să acţioneze în acest sens.

Tema Zilei Mondiale a Mediului Înconjurător pe 2022 este #OnlyOneEarth/„Avem un singur Pământ!” Schimbările climatice, pierderea unor ecosisteme importante și poluarea reprezintă dovezi că planeta este vulnerabilă. Criza energetică, dar și cea alimentară, ce urmează pandemiei COVID-19, precum și creșterea conflictelor din întreaga lume sunt motive suplimentare de îngrijorare. Calea de ieșire ar fi o acțiune colectivă pentru a restabili echilibrul dintre oameni și mediul natural și pentru a crea un viitor mai bun.

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, prin Facultatea de Științe și Mediu, a derulat și este în curs de implementare a unor proiecte importante de protejare și monitorizare a mediului înconjurător. Unul dintre acestea este Monitox - BSB27, realizat în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării” din Tulcea, Institutul de Zoologie, Chișinău, Republica Moldova, Institutul Tehnologic al Macedoniei de Est și Traciei, Kavala, Grecia și Institutul de Geologie și Seismologie, Chișinău, Republica Moldova. Un alt proiect în curs de implementare la U.D.J.G. este REXDAN -„Sistem integrat pentru cercetarea monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea”, în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro, în urma căruia Galațiul va avea cel mai mare centru de cercetare din sud-estul Europei şi cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale UE.

 

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email