UGAL

În România, Ziua Învățătorului se celebrează pe 5 iunie, ca un omagiu adus lui Gheorghe Lazăr, fondatorul învățământului în limba română. Ziua Învățătorului este marcată diferit de Ziua Educației sau Ziua Profesorului, care se sărbătorește anual, pe 5 octombrie.

Învățătorul este cel care luminează micile minți, oferă cunoaștere dar și o parte din sufletul său, oferă un model de urmat, o speranță către mai bine, un viitor. Dascălul dă, din propria lumină, cu prisosință și de aceea este prima și cea mai importantă verigă a cunoașterii.

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, prin Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic urează „La mulți ani!” tuturor învățătoarelor, învățătorilor, viitoarelor învățătoare/viitorilor învățători și, prin extindere, tuturor dascălilor! În această zi, mulțumim omului de la catedră pentru lumina-cunoaștere pe care o răspândește în lume!

Gheorghe Lazăr a înființat în 1818, în București, prima școală cu predare în limba română, Școala de la Sfântul Sava. Ziua Învățătorului a fost aprobată de Parlament la 9 octombrie 2007 și stabilită prin Legea nr. 289 din 29 octombrie 2007. Manifestarea are caracter educațional, național, apolitic și cultural.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email