UGAL

De la Paper Boat (un concurs de bărcuțe confecționate exclusiv din hârtie, ce trebuia să rămână în plutire, având la bord greutăți mici din oțel) au trecut la construcția primei ambarcațiuni în mărime naturală, din pet-uri, care să plutească pe lacul Brateș, plină cu … pasageri. Este vorba de studenții de anul I de la Facultatea de Arhitectură Navală, a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, care au realizat, în cinci săptămâni, o barcă din pet-uri de 2,5 metri lungime, 1,7 metri lățime, 0,7 metri înălțime și greutatea de 36 de kilograme, ce permite urcarea a doi oameni la bord.

Echipa care a realizat designul, calculul și construcția efectivă a barcii este formată din: Adelin Tănase, Ștefan-Iulian Rață (câștigătorii locului I și II de la Paper Boat), cărora li s-au alaturat Robert Lupu, Aurelian Agache și Daniel Grigori, toți boboci ai Facultății. Ambarcațiunea a fost asamblată într-o sală în clădirea Bazinului de carene din Campusul Științei. La colectarea materialelor reciclabile au contribuit toți studenții din anul I, care au strâns nici mai mult, nici mai puțin de 1500 de pet-uri, jumătate fiind folosite la execuția bărcii. Lansarea la apă s-a făcut pe lacul Brateș, în prezența tuturor bobocilor, cei mai temerari probând, personal, calitățile de plutire.

„Pe lângă partea de ecologizare, acțiunea le-a permis studenților să învețe să planifice temeinic activitățile, să soluționeze problemele ivite pe parcurs, să își asume fiecare decizie și să muncească până la realizarea produsului final. Fiind abia în anul I, neavând cunoștințe despre proiectarea formelor navei, despre calcule de carene și de stabilitate, tehnologii de asamblare și/sau execuție, tinerii au fost nevoiți să se documenteze la fiecare pas. În cele cinci săptămâni, ei au experimentat proiectarea formelor carenei, au înțeles importanța planului de forme și a diagramelor de carene, au efectuat calcule privind flotabilitatea, bordul liber, pescajul la plină încărcare. Practic, au dat dovadă de curiozitate, perseverență, curaj, așa că suntem mândri de ei și îi felicităm”, a declarat șef lucrări Alina Modiga, tutorele studenților de anul I de la Facultatea de Arhitectură Navală și inițiatorul proiectului.

„Competiția ar putea deveni o tradiție la Facultatea noastră, pe viitor antrenând și liceenii pasionați de arhitectură navală. Suntem la prima ediție a acestui concurs, barca o vom păstra în curtea bazinului, ba chiar ne gândim la un sistem de propulsie, cu rame sau cu vele. Vom încerca, de la o generație la alta, să ridicăm ștacheta și să creștem cerințele concursului. Construcția unei ambarcațiuni reprezintă un bun prilej de a învăța lucruri noi, de a proba și consolida noțiuni teoretice, de a lucra în echipă”, a explicat conf. dr. ing. Gabriel Popescu, Decanul Facultății de Arhitectură Navală.  

După lansare, studenții de anul I au participat la o mică petrecere, mult dorită, după perioada de  pandemie.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email