UGAL

Șaizeci și trei de studenți din anul II și III la SIA și doi masteranzi au participat la CONCURSUL PROFESIONAL organizat în cadrul Proiectului POCU „Stagii de practică inovative în domenii de specializare inteligentă” (cod SMIS 133256). Competiția a fost organizată de Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, din cadrul UDJG, și s-a desfășurat on-site (în sala F 103) și online pe șase secțiuni: Turism și alimentație; Gastronomie tradițională; Alimentația și sănătatea; Produse noi pe piața românească; Culinary Art competition Main course și Culinary Art competition Dessert.

Studenții au folosit, unii în cadrul unei lucrări, alții într-o rețetă, tot ce au învățat pe parcursul anului, la orele de Practică la laboratorul de Gastronomie dar și la cele de Tehnologii moderne în industria produselor de cofetarie și patiserie, Gastronomie și procesarea artizanală a alimentelor, Alimente dietetice, Procesarea alimentelor în alimentație publică și Proiectarea și promovarea produselor noi în industria alimentară. Rezultatul: peste 20 de preparate culinare (main course și desert) care au uimit juriul și asistența. „Fiecare echipă a ales o rețetă clasică, la care a adăugat un ingredient nou, sau mai multe, pe care le-au combinat într-un preparat culinar inedit. S-au folosit ingrediente mai căutate în ziua de astăzi, bogate în antioxidanți, pentru a obține un preparat inovativ și sănătos pentru consumatori”, a declarat conf. dr. ing.  Daniela Istrati, cadrul didactic responsabil de practică din cadrul SIA.

Juriul, alcătuit din reprezentați ai agenților economici parteneri a avut o misiune grea. Însă, până la urmă a deliberat:

La categoria Main course, pe locul I s-a situat un preparat care este rezultatul unei combinații de rețete: Butterfish în crustă de bacon și fistic cu salsa de caju și merișoare cu sos de lime și piure de ceapă cu cafea, realizat de Ionela Neagu, Alina Georgiana Șerban și Constanța Momanu, anul III CEPA. Locul II a revenit echipei care a pregătit Surf &Turf (vită cu garnitură de sparanghel și creveți): Oana Tănăsucă, și Silviu Măntăilă, anul II IPA, iar locul III a ajuns la echipa care a gătit Ton la gril cu fenicul și avocado: Nadia Răducan, Iuliana Magdalena Norocea, Vasile Petruț Moisa, anul III IPA. Alte preparate care au încântat papilele gustative și au arătat măiestria studenților au fost: Piept de raţă cu piure de ţelină şi sos de caise sau cu măr și piure de cartofi, Colțunași cu creveţi, ou şi sos de soia, Pizza trei anotimpuri, Coastă de porc cu sparanghel şi gutui în sos de caramel, Ruladă din carne de curcan în omletă, Rulouri de clătite cu pastrami în sos de dulceață de ardei iute, Somon cu muștar dijon și miere, cous cous și asparagus dar și un Storceag făcut ca la mama acasă.

La categoria Desert, campioană a ieșit Înghețata cu susan negru, realizată de ucraineanul Heorhii Karainaki, anul III CEPA. „Susanul negru conține cu 50% mai mult calciu decât susanul alb precum și cantități mari de antioxidanți, vitamine, acid folic, fier și fibre alimentare. Pentru înghețată, eu l-am prăjit și mărunțit. Gustul dulce vine de la amestecul de fructe, lapte și miere”, a explicat studentul ucrainian. Argintul a fost luat de Tortul cu blat de cacao cu mousse de fructe de pădure și cremă cu dulceață de ardei iute, realizat de Silviu Măntăilă și Oana Tănăsucă, iar bronzul a ajuns la echipa formată din Elena-Nicoleta Vioreanu, Mihaela-Georgiana Vlad, anul II IPA, pentru Prăjitura de ciocolată și sos de zmeură. Alte preparate care au uimit juriul sunt: Pară fiartă în vin, cu mascarpone și bezele, Îngheţată cu afine și aromă de trandafiri, Tiramisu cu jeleu de cafea, Minitort cu fructe și brittle, Millefeuille cu cremă de mascarpone, căpșune, zmeură și sos de fructe de pădure.  

Proiectul POCU „Stagii de practică inovative în domenii de specializare inteligentă” are ca obiectiv major formarea profesională a studenților și pregătirea lor ca specialiști în domeniile de interes pentru piața muncii.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email