UGAL

Conserve de melci și cremă de trufe din Bulgaria, prune cu nucă, fierte în vin din Republica Moldova, paste bio din Grecia, zacusca de pește și produse apicole de la Brăila, braga boierească și bragaGIZANTUL de Galați, brânza de Gulianca și vinuri inedite (cum ar fi vinul “Trei brațe” de la Măcin). Sunt doar câteva din produsele tradiționale care au făcut deliciul degustătorilor, vineri, în Campusul Științei din Domnească 111.

Universitatea „Dunărea de Jos" din Galați a găzduit Festivalul Internațional pentru produse locale/tradiționale din zona de SE a Mării Negre, organizat în cadrul proiectului LOC FOOD ("Local development and cross border cooperation in the area of agricultural products and traditional food") – BSB 1101 (www.locfood.eu).

Din partea gazdelor, au vorbit în deschidere: conf. dr. Cezar Bichescu, City managerul municipiului Galați și fost absolvent al SIA, prof. univ. dr. ing. Silvius Stanciu, Prorectorul UDJG și conf. dr. ing. Gabriela Iordăchescu, coordonatorul Proiectului din partea UDJG. Oaspeții au adresat cuvinte de mulțumire prin: Anastasios Zafiridis, lider partener al Proiectului din Grecia și reprezentanți ai producătorilor din Republica Moldova și Bulgaria.

“Este o inițiativă pe care o dorim să devină o tradiție la Dunărea de Jos, vrem să ne cunoaștem produsele locale și tradiționale din zonă. Mulțumim participanților, producătorilor, agenților economici, ne bucurăm că avem și vizitatori care gustă din ceea ce este mai reprezentativ pentru țările din jurul Mării Negre”, a declarat, în deschidere, prof. univ. dr. ing. Silvius Stanciu, Prorectorul UDJG.

Producători de preparate din carne, brânzeturi, miere și produse pe bază de miere, vin, panificație și patiserie, zacuscă și produse tartinabile din zona de SE a României (Brăila, Galați, Tulcea,) precum și din Grecia, Republica Moldova, Bulgaria au încântat vizitatorii cu alimente tradiționale, făcute după rețete vechi, dar și inovative. Astfel, gălățenii au putut degusta: dulceață din flori de soc sau salcâm, șuncă de curcan cu fistic, BragaGIZANTUL – energizant pe bază de bragă, cu extract de ginko biloba, ginseng siberian, ganoderma, brusture, aswagandha, premiat la Ugal Invent – un asamblaj de vin de la Tulcea, numit “Trei brațe”, creat din trei soiuri autohtone, Fetească Regală, Fetească Albă și Tămâioasă Românească, Divine Truffles, obținut din trufele albe și negre, ce se găsesc în pădurile din Bulgaria, pâine și produse de panificație, limonadă cu miere și mixuri din miere cu petale de trandafir, semințe de chia sau dovleac, sosuri de ardei cu prune sau DUMADA – un sos traditional moldovenesc din ardei folosit la mâncărurile de pește și miel - și prăjituri delicioase făcute după rețete tradiționale de peste Prut. 

„Noi urmărim înregistrarea acestor produse pentru certificare europeană, un expert a făcut o primă evaluare și a selecționat câteva pe care dorim să le facem cunoscute în toată Europa. Deja brânza cu negrilică, de la Gulianca, de exemplu, este în curs de certificare europeană”, a declarat conf. dr. Gabriela Iordăchescu, coordonatorul Proiectului din partea UDJG.

Un Festival similar va avea loc pe 2 iunie la Dobrici, lângă Varna, în Bulgaria.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email